Nieuws

Risico op ziek worden bij overgewicht groter

Overgewicht maakt je kwetsbaar voor bepaalde ziektes, zoals suikerziekte. Maar ook bij corona lijkt overgewicht een risicofactor. Je immuumsysteem heeft baat bij een gezond gewicht om effectief ziektes te kunnen bestrijden.

Dat benadrukt Xanthe van Dierendonck, immunoloog bij Wageningen University & Research, in een video van de Universiteit van Nederland. In de video gaat zij dieper in op de rol van je imuumsysteem en de invloed van een toename van vetweefsel op de effectiviteit daarvan.

Immuunsysteem

Je immuunsysteem bestaat uit veel verschillende soorten immuuncellen met elk een eigen taak. Deze cellen werken samen om je lichaam te beschermen tegen ziekteverwekkers van buiten. Zo ook de macrofagen, cellen die ziekteverwekkers in je lichaam opsporen en onschadelijk maken. Macrofagen bevinden zich ook in je vetcellen.

Vetcellen zijn gezamenlijk eigenlijk een heel actief orgaan, benadrukt Dierendonck in de video. Samen produceren ze hormonen en andere signaalstoffen die weer andere processen in je lichaam aansturen. Wanneer het vetweefsel blijft groeien, verandert er iets in de samenstelling van die hormonen en signaalstoffen en raken deze processen uit balans.

Chronische laaggradige ontsteking

Bij groeiend vetweefsel raken de macrofagen zonder duidelijke aanleiding in vechtersmodus, alsdus Dierendonck. Macrofagen gaan vetcellen opruimen en zeggen tegen het immuunssteem dat er iets aan de hand is. Zo ontstaat er een laaggradige ontsteking in het vetweefsel. Deze ontsteking is te vergelijken met een ontsteking bij een schaafwond, maar omdat het niet gericht is op iets dat bestreden kan worden - zoals een virus of bacterie - zal de ontsteking ook niet zomaar oplossen.

Omdat je immuunsysteem in deze situatie al zo geactiveerd is, weet het niet zo goed hoe het met ziekteverwekkers om moet gaan. Het kan dan zijn dat je immuumsysteem veel te weinig of veel te laat reageert - waardoor de ziekteverwekker vrij spel krijgt - of je immuuncellen reageren juist te hefitg en brengen je lichaam veel schade toe.

Omkeerbaar

De chronische laaggradige ontsteking kan zo tot gevolg hebben dat je dus vatbaarder bent voor virussen en bacteriën. Maar ook je insuineregulatie kan bijvoorbeeld verstoord raken. Daarom hebben mensen met overgewicht een verhoogd risico op suikerziekte, aldus Dierendonck. Gelukkig is het goed omkeerbaar; door af te vallen, krinpen de vetcellen in je lichaam en kun je de ontsteking in je lichaam weer kwijtraken.

(Bron foto: Cocoparisienne via Pixabay)