Nieuws

Roadshow veredeling voor mbo-leerlingen

Tijdens de Roadshow Veredeling, georganiseerd door CIV T&U maakten mbo-leerlingen kennis met de veredelingssector. Drie dagen toerden ze rond door de Seed Valley.

Tijdens het programma, samengesteld door Nancy Boterblom, projectleider van het Centrum voor innovatief vakmanschap Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (CIV T&U), maakten 24 jongeren van verschillende aoc's van 11 tot 13 mei kennis met verschillende aspecten van de plantenverdeling. Jan Willem Breukink, directeur van Incotec Group bv, opende de Roadshow en ging in zijn inleiding in op het belang van innovaties in de zaadsector voor de internationale handel. Het sprak de studenten erg aan toen Breukink over zijn eigen loopbaan vertelde. Hij is trots, zegt hij, dat hij nu de nieuwe generatie enthousiast aan het werk ziet.

Barend Gehner, docent aan Hogeschool Vilentum gaf vervolgens college over veredeling waarna een practicum weefselkweek, DNA merkers en zaadbehandeling volgde.

Bedrijfsbezoeken

Een dag later, op dinsdag 12 mei bezochten de leerlingen diverse verdelingsbedrijven als Bejozaden bv, PanAmerican seed en Incotec. De leerlingen kregen de kans mee te lopen met werkzaamheden en voerden opdrachten uit. De leerlingen zaten vol vragen. De experts van de bedrijven waren verrast door het niveau en de inzet van de studenten: “Zo willen wij vaker jullie studenten een dag over de vloer hebben."

Presentaties

Tijdens de derde dag van het programma presenteerde de leerlingen het geleerde aan de experts. De groep met de beste presentatie werd beloond met een tegoedbon die beschikbaar was gesteld door de Seed Valley. De studenten kijken tevreden terug: “Ik heb er veel van geleerd en de organisatie en catering waren erg goed geregeld,” zegt Wouter Jongkind, student van Wellantcollege. “Het slapen in de safaritenten in Enkhuizen was erg gezellig en prima te doen. Het is handig dat je in de buurt overnacht en het is ook leuk om studenten van andere scholen te leren kennen.’’ Het driedaagse programma is een aanvulling op de de keuzemodule veredeling van het CIV.

Meer leermaterialen over veredeling vind je in het dossier Leermateriaal Plant.


(Bron foto: CIV TU)

Publicaties

(1)