Robot zorgt voor reinheid, rust en regelmaat
Hun eerste levensdagen brengen de kalveren individueel door in een kalveriglo of een eenlingbox, daarna gaan ze naar een groepshuisvesting. Het voeren van melk is arbeidsintensief werk, vooral in grote bedrijven met veel kalveren. Een kalverrobot kan veel van dit werk overnemen en zo een grote arbeidsbesparing opleveren. Maar een kalverrobot heeft nog meer voordelen.
Reinheid
De kalveren zijn in hun eerste levensdagen vatbaar voor diarree en infecties door bacteriën of parasieten. Daarom is hygiëne heel belangrijk. Met een kalverrobot kan heel hygiënisch gewerkt worden (de machines zijn vaak zelfreinigend). Als daarbij de schoonmaak van de verblijven ook in orde is, kunnen diarree en infecties goed onder controle worden gehouden. Dit bevestigt veehouder Jurgen Maes uit Sint Niklaas in een artikel in Veeteeltvlees: "(...) het gebruik van Gabrovet tegen diarree en cryptosporidiose is nu ook ver verleden tijd."
Rust
En dat geeft rust voor de veehouder. Niet dat die achterover kan leunen. Het blijft namelijk belangrijk om de dieren in de gaten te houden en de werking van de robot regelmatig te controleren. Maar de robots kunnen wel veel werk uit handen nemen. Volgens de Duitse veehouder Klaus Bölle levert zijn Calfrail kalverrobot hem een besparing op van 20 werkdagen per 100 kalveren. In een ander artikel in Veeteelt wordt zijn robot uitgebreider afgebeeld en beschreven.
Regelmaat
Robots zijn bij uitstek geschikt om repeterend werk te doen. Ze slaan geen voeding over en passen de dosering automatisch aan aan de levensfase van de dieren. Daarbij is het voor jonge dieren erg belangrijk dat ze in een natuurlijk ritme gevoerd worden. Kalverdrinkautomaten hebben niet overal een goede reputatie. Volgens Christian Dohogne van melkpoederfabrikant Mamylac zijn slechte resulaten meestal het gevolg van verkeerd gebruik: "Kijk een kalverdrinkautomaat werkt zoals een vergrootglas. In goede condities en bij een correct gebruik haal je supergoede resultaten. Bij verkeerd gebruik is het resultaat erg slecht."
(Bron foto: foerster-technik.de)