Nieuws

Robottrekkers op het land

Autonome, zelfrijdende tractors of robottrekkers zijn in opkomst. Ze zitten nog in de testfase, maar de ontwikkelingen gaan snel.

Steeds meer producenten bouwen bestaande trekkers om tot zelfrijdende autonome tractors of robottrekkers. Het bedrijf CNH Industrial toonde in augustus tijdens de Farm Progress Show in de Verenigde staten twee robottrekkers. In een Engelstalig filmpje laat de producent zien wat de voordelen zijn van 'autonomous tractors'. Een van de trekkers valt op omdat een cabine ontbreekt. Vakblad LandbouwMechanisatie besteedt aandacht aan die trekkers in het artikel 'Zonder chauffeur'.

Zonder bestuurder

Beide trekkers zijn gebaseerd op bestaande trekkers. Dat een van de robottrekkers toch een cabine heeft, is niet zonder reden. Je mag met een trekker zonder bestuurder niet de openbare weg op. Heb je een cabine, dan kan een bestuurder de robottrekker ook over de openbare weg vervoeren.

Radar

De trekkers worden bestuurd via rtk-gps. Een radar in de trekker zendt en ontvangt signalen die water- of metaalbevattende voorwerpen kan signaleren. Komt een trekker een obstakel tegen, dan kan de bestuurder beslissen of eer trekker door kan rijden of stopt. Je bedient de trekker via een programma op je computer.

Robottrekkers kunnen interessant zijn voor eenvoudig repeterend werk. Ze besparen arbeid. Maar ze zitten nog in de testfase. CNH Industrioal test de trekkers nu al zo'n vijf jaar. Hoeveel de trekkers gaan kosten is nog onduidelijk.

(Bron foto: Still uit YouTube-film)