Nieuws

Rode appels gezonder dan groene

Snoep verstandig, eet een appel is voor velen van ons nog een bekende slogan. Maar uit recent Belgisch onderzoek, blijkt dat het nog verstandiger is om van rode appels te snoepen. Deze bevatten relatief meer gezonde stoffen.

Onafhankelijk onderzoeker Luc Busschaert wilde onderzoeken of er een verschil is tussen groene en rode appels. Bij zes verschillende kwekers uit heel Vlaanderen haalde hij appels op voor analyse. Daarbij zaten groene soorten als de Granny en Greenstar en rode, zoals Elstar en Jonagold.

Goed voor hart en cholesterol

Uit de analyse bleek dat de rode soorten 10 tot 18 procent meer voedingsvezel bevatten dan groene en tot wel een derde meer pectine, een oplosbare voedingsvezel die cholesterolverlagend werkt. Daarnaast bleken de rode appels bijna dubbel zoveel quercetine te bevatten, een stof die goed is tegen hart- en vaatziekten. In een rode appel zit er tot 480 milligram per kilogram, bij een groene tot 250 milligram.

Grond is ook belangrijk

De verschillen tussen de appels werden niet alleen bepaald door de kleur van de appels, maar ook door hun herkomst. Appels uit Haspengouw, Limburg en een stukje Vlaams-Brabant bevatten tot 20 procent meer van de genoemde stoffen dan die uit West-Vlaanderen, een significant verschil. Volgens Busschaert is het verschil te verklaren uit de samenstelling van de bodem. De West-Vlaamse kleigrond zou beter geschikt zijn voor aardappelen, de Limburgse zandleemgrond leent zich beter voor fruitteelt omdat de bomen er diep kunnen wortelen en meer voedingsstoffen uit de bodem kunnen opnemen. De ervaring en expertise van de Limburgse fruittelers doen volgens Busschaert de rest.

Het zou interessant kunnen zijn in Nederland een dergelijk onderzoek te doen, omdat in Nederland een vergelijkbaar verschil in bodemsamenstelling bestaat tussen de Betuwe en Limburg, onze belangrijkste fruitgebieden.

Niet schillen

Om optimaal te profiteren van de gezondheidseffecten van rode dan wel groene appels, is het belangrijk om ze niet te schillen. Een groot deel van de genoemde stoffen bevindt zich namelijk in de schil


(Bron foto: Thinkstock)