Nieuws

Rollen op een rijtje

Wie grond wil verkruimelen heeft een scala aan mogelijkheden, maar wat zijn nou de eigenschappen van al die rollen?

De dagelijkse praktijk om een goed zaaibed te maken is complex. Dat blijkt al uit het enorme aanbod aan verkruimelaars: rollen, ringen, schijven, walsen, pakkers, prisma’s, banden, buizen, kooien en wat dies meer zij. Elke grond vraagt zijn eigen aanpak en de ideale rol voor alle situaties bestaat niet. In het artikel ‘Werken aan kruimels’ uit LandbouwMechanisatie wordt een overzicht gegeven van de diverse soorten rollen.

Verkruimelen

Een optimaal zaaibed maken is afhankelijk van de grondsoort en van de toestand waarin die verkeert. Harde kluiten zorgen voor de meeste problemen. Als de grond van een perceel redelijk homogeen is, weten boer en loonwerker precies welke verkruimelaar tot het beste resultaat leidt. Daarentegen moeten op bonte grond eigenlijk verschillende technieken toepast worden. Vanwege het werk in de kosten gebeurt dat in de praktijk niet of nauwelijks. Bert van der Horst van Kverneland vat het verkruimeldilemma in het artikel als volgt samen: ‘Van jaar tot jaar en van grond tot grond moet je als boer of loonwerker eigenlijk variëren in techniek. De praktijk gebruikt echter de rol die eenmaal gekocht is. Daarmee probeer je alle situaties de baas te worden. Dat lukt, maar ook niet meer dan dat. De kwaliteit van het zaaibed is bijna altijd een compromis.’

Overzicht

In het artikel wordt een uitgebreid overzicht gegeven van allerlei soorten rollen en hun eigenschappen. De mores van een goede zaaibedbereiding is variatie, concludeert de auteur van het artikel. ‘Dan kun je ook met een vaste rol in wisselende situaties veel bereiken. Het blijft hoe dan ook zoeken naar de juiste mix tussen verdichten, vlakleggen en verkruimelen. De rollen achteraan uw werktuig hebben daarop het grootste effect. Kijk daarom regelmatig achterom. Neem uw rol serieus’, luidt het advies.(Bron foto: Pixabay)