Nieuws

Rondwormen als bestrijder van teken

Het bestrijden van teken met behulp van nematoden (rondwormen) lijkt een veelbelovende en milieuvriendelijke methode.

Uit testen blijkt dat zestig procent van de teken binnen tien dagen sterft nadat ze in contact gebracht zijn met de minuscule wormpjes. De komende weken worden diverse veldtesten uitgevoerd om de praktische toepasbaarheid te optimaliseren. Dat meldt Natuurbericht in het artikel ‘Natuurlijke bestrijding van teken met nematoden veelbelovend’. Het bericht is uitgegeven door Hellingman Biocontrole Onderzoek en Advies en De Natuurkalender.

Nematoden

Van diverse soorten nematoden is al decennia bekend dat ze succesvol ingezet kunnen worden voor de bestrijding van insecten zoals engerlingen, snuitkeverlarven, emelten en vlooien. De nematoden kruipen via lichaamsopeningen (mond en anus) of via de insectenhuid naar binnen. Daar scheiden ze een bacterie af die dodelijk is voor de vlooien. Nematoden worden de laatste jaren ook steeds vaker ingezet voor de bestrijding van de eikenprocessierups.

Parasitering van teken

Gezien de grote problemen met teken en de ziekte van Lyme in Nederland vroeg Hellingman zich af of nematoden ook tegen teken ingezet konden worden. Er bleken diverse wetenschappelijke publicaties te zijn waarin duidelijk werd aangetoond dat er meerdere soorten nematoden zijn die teken kunnen parasiteren, waaronder de schapenteek Ixodes ricinus. Deze nematoden komen van nature in Nederland voor.

Praktisch

Op dit moment wordt de praktische toepassing van nematoden onderzocht om teken te bestrijden. Het percentage teken dat sterft na blootstelling aan de nematoden varieert nogal: van slechts 29% sterfte van de nimfen, tot 90% sterfte. Gemiddeld ligt het sterftepercentage van jonge teken, tien dagen na behandeling op 59%. Naar verwachting zal in het najaar het onderzoek afgerond zijn.

Neveneffect

De nematoden zijn niet selectief en dus in staat om ook andere insecten te parasiteren. Bij het besproeien van de vegetatie met nematoden zullen daarom ook andere soorten getroffen worden. Hellingman verwacht echter dat het effect op andere soorten beperkt is omdat teken zich meestal in het vochtige gedeelte van de vegetatie bevinden in tegenstelling tot veel andere insecten. Zo zitten rupsen meestal aan de zonnige kant waar de nematoden veel sneller uitdrogen. Nematoden leven kort op de vegetatie. Slechts een paar uur. Bij gebrek aan gastheren sterven ze. Nematoden zijn overigens volledig onschadelijk voor mensen, zoogdieren, vogels en amfibieën. Ze mogen daarom vrijelijk worden toegepast.


(Bron foto: Pixabay)