Nieuws

Roofdierapp helpt roofdieren herkennen

Hoe onderscheid je een wilde kat van een huiskat, een otter van een nerts of een wolf van een hond? De gratis Roofdierapp van ARK Natuurontwikkeling helpt je West-Europese roofdieren te onderscheiden aan de hand van uiterlijke kenmerken, sporen en uitwerpselen.

Roofdiersoorten als wilde kat, wolf, otter en boommarter keren terug en breiden zich uit, dankzij natuurherstel, bescherming en soms ook herintroductie van deze soorten. De kans om deze soorten in het wild tegen te komen, groeit dan ook. Stichting ARK Natuurontwikkeling heeft daarom een app ontwikkeld om wilde roofdieren te kunnen determineren. De Roofdierapp is voor natuurliefhebbers, gidsen, boswachters, jagers en weginspecteurs. Dus voor iedereen die op levende of dode wilde dieren zou kunnen stuiten. De app toont de kenmerken die deze diersoorten onderscheiden van andere diersoorten waar ze op lijken.

Sporen en uitwerpselen

ARK Natuurontwikkeling gaf al een waterbestendige en handzame Roofdiergids uit en stelt nu ook de Roofdierapp beschikbaar. Aan de hand van de kenmerken van het dier zelf, zijn pootafdrukken en zijn uitwerpselen, kun je vaststellen of het nu echt om een wolf of otter gaat, of toch om een wolfshond of nerts. De duidelijke illustraties helpen daarbij. Ook geeft de app advies over het vastleggen van waarnemingen, voor het verspreidingsonderzoek.

De Roofdierapp is gratis te downloaden op de smartphone of tablet en is geschikt voor Android en IPhone. Wie liever een ouderwetse gids op zak heeft, kan tegen betaling de waterbestendige Roofdiergids bestellen bij ARK Natuurontwikkeling.


(Bron foto: Roofdierapp, ARK Natuurontwikkeling)