Nieuws

Satelliet toont verwoesting Friese muizen

De zachte winter en de warme droge zomer van 2014 hebben in Friesland een ware explosie van de muizenpopulatie veroorzaakt. Hele percelen gras zijn vernield door de kleine knaagdieren.

De afgelopen tijd heeft de muizenplaag ook landelijk het nieuws gehaald. De televisiebeelden laten de verwoesting zien die de muizen aanrichten. De muizenkolonies ondergraven de graslandzoden en eten de wortels op, waardoor het gras dood gaat.

Dit gebeurt op zo’n grote schaal dat stukken van Friesland er langzamerhand als prairielandschap uitzien. Voor veel melkveehouders betekent het ook een grote schadepost, omdat zij extra voer moeten inkopen.

Satellietbeelden

In een nieuwsbericht op groenmonitor.nl is te lezen en ook te zien hoe groot de schade is. De muizenschade is zelfs duidelijk te zien op satellietbeelden. In het artikel worden verschillende series satellietfoto's na elkaar getoond, waarop te zien is hoeveel grasland er is beschadigd of zelfs afgestorven door toedoen van de muizen.

Ganzen- versus muizenschade

In het artikel wordt nog wel een kanttekening gemaakt over het verschil tussen ganzenschade en muizenschade. Ganzen zijn de laatste tijd ook vaak negatief in het nieuws geweest, omdat ze in grote groepen ook veel gras kunnen opvreten en op die manier ook voor schade zorgen voor melkveehouders.

De vraat van muizen is echter veel schadelijker omdat zij de graswortels van onderen aanvreten, waarna de grasspriet helemaal doodgaat en op grote schaal hele percelen gras. Ganzen vreten het gras juist van boven op. Hierdoor kan de grasmat wel heel kort afgevreten worden, maar dit gras leeft nog wel en groeit na verloop van tijd weer aan.(Bron foto: Pixabay)