Nieuws

Schapenheld in botsing met realiteit

Het idealisme van schaapherder Stijn Hilgers botst met de harde realiteit van de modern ondernemer. In een documentaire is te zien hoe het het marktdenken zijn greep krijgt op het natuurbeheer. De film 'Schapenheld' draait vanaf 21 februari.

In de film 'Schapenheld' is te zien hoe herder Stijn Hilgers uit Goirle met zijn kudde over de Brabantse heidegronden trekt. Maar in de film wordt ook duidelijk dat het leven van een schaapherder niet zo idyllisch is als je misschien denkt. Hilgers probeert zich staande te houden terwijl de heidegebieden steeds verder ingesloten worden tussen uitdijende vinexwijken en industrieterreinen. Bovendien krijgt ook het marktdenken een steeds sterkere greep op het natuurbeheer. De idealen van Hilgers botsen met de harde realiteit van de moderne ondernemer.

Stille heide

Regisseur Ton van Zantvoort maakte de film nadat hij tien jaar geleden Hilgers voor het eerst ontmoette. Aanvankelijk leek het leven van de herder ideaal: hij heeft een liefhebbende vrouw en trekt met zijn kudde schapen door de natuur. Maar door de jaren heen merkte de filmmaker dat de herder minder ontspannen werd. Hij kreeg een kort lontje en raakte verbitterd. ‘De stille heide is al lang niet meer zo stil. Er is oorlog op de hei’ aldus Hilgers.

Koeien melken

De film laat in 81 minuten zien hoe Hilgers als moderne ondernemer zijn bedrijf probeert draaiende te houden. Het blijkt steeds moeilijker te worden in een dichtbevolkte, moderne wereld. De film draait vanaf 21 februari in de bioscoop.

Uit een artikel in Brabants Dagblad van augustus 2018 blijkt dat Hilgers inmiddels gestopt is als schaapherder. In het artikel kondigt hij aan te vertrekken naar Frankrijk om er koeien te melken en kaas te maken.

(Bron foto: Schapenheld )