Schelpdieren stap naar meer voedsel uit zee
Onderwerp
aquacultuur, schelpdieren, duurzame eiwitten
Interessant voor
viskwekers, beleidsmakers, voedingsdeskundigen
Ongeveer 17% van de dierlijke eiwitten die mensen wereldwijd eten is afkomstig van vissen en andere zeedieren. Het is niet te verwachten dat met de visvangst de dierlijke eiwitten uit zee drastisch verhogen. Dit komt omdat in zee de trofische efficiëntie al zeer hoog is. Dit betekent dat, in tegenstelling tot systemen op land, er in de hele voedselketen plant-herbivoor-carnivoor niet veel energie verloren gaat. De intensieve aquacultuur heeft naar verwachting ook een beperkte bijdrage, omdat zij volledig afhankelijk is van aanvullend voer uit visserij of van het land. Visserij en intensieve aquacultuur zullen de hoge druk op land gebaseerde landbouwgronden naar verwachting niet verminderen.
Extensieve aquacultuur
De rijkdom van de zee is volgens Van der Meer wel op een andere manier efficiënt te gebruiken. Er moet volgens hem vooral gekeken worden naar organismen lager in de voedselketen, zoals schelpdieren. Extensieve aquacultuur van deze dieren is volgens de onderzoeker een duurzame manier van gezonde eiwitproductie op zee. Al moet er bij extensieve aquacultuur ook rekening gehouden worden met de grenzen en veerkracht van het lokale ecosysteem.
Toekomst van schelpdierproductie
In de afgelopen jaren zijn er verschillende onderzoeken uitgevoerd naar de duurzaamheid van schelpdierproductie. Tijdens de 7e Schelpdierconferentie, die in 2022 plaatsvond, is er uitgebreid stilgestaan bij schelpdieren als eiwitbron van de toekomst. Het vakblad Aquacultuur besteedde toen uitgebreid aandacht aan de verschillende sprekers en onderwerpen van deze conferentie.