Nieuws

Schmallenbergvirus weer in Nederland

Het Schmallenbergvirus is weer actief in Nederland. Na de eerste uitbraak van dit virus in 2011 duikt dit virus nu weer op bij koeien. En in Oost-Vlaanderen is onlangs een afwijkend kalf geboren als gevolg van een schmallenberginfectie.

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) meldt in een nieuwsbericht dat het schmallenbergvirus weer actief is in Nederland. De Veekijker, een dienst van de GD, krijgt de laatste weken meer vragen over koorts en diarree bij koeien. De GD meldt op 21 oktober 2016 op haar site in het bericht 'Schmallenbergvirus actief in Nederland' dat er bloedmonsters worden opgestuurd voor onderzoek op afweerstoffen of op het virus. Ook in België blijkt het virus weer voor te komen, zo blijkt uit het bericht 'Afwijkend kalf door schmallenberginfectie in Oost-Vlaanderen' van 17 oktober.

Symptomen

Het schmallenbergvirus kan schapen, geiten en runderen infecteren. Het zorgt bij schapen voor vroeggeboorten, dode en misvormde lammeren. Bij runderen zijn de symptomen minder duidelijk. De dieren hebben koorts en diarree, en de melkproductie daalt. In de zomer van 2011 verspreidde het virus zich snel. Er volgde een meldplicht. Daarna leek het virus een sluimerend bestaan te leiden. Nu duikt het virus weer op.

Naar aanleiding van deze nieuwe infecties heeft de redactie van Groen Kennisnet het dossier 'Schmallenbergvirus' geactualiseerd. In dit dossier vind je achtergrondinformatie en onderwijsmateriaal over dit virus.

(Bron foto: Silo)