Sharemilkers melken 1300 jerseykoeien
Een derde van de Nieuw-Zeelandse melkveehouders runt hun bedrijf als 'sharemilker'. Ze verzorgen de koeien op een bedrijf van een andere ondernemer die de aankoop van voer, de afvoer van mest en de administratie regelt. De sharemilkers hebben als enige taak de koeien te verzorgen en te melken. Een sharemilker deelt mee in de winst via een bepaalde afspraak.
Vacature
Toen Peter van Dronkelaar en Harald Hoffman in 2014 gevraagd werden een melkveebedrijf op te starten, ontstond bij hen het idee om in Nederland met dit concept te werken. In 2015, toen het melkquotum werd afgeschaft, begon de eerste melkveehouder met een sharemilkovereenkomst met Duurzaam Agrarisch BV. Nadat ze een vacature 'sharemilker gevraagd' plaatsten, bleek dat er veel belangstelling is. Nu zijn er in Nederland sharemilkers op zeven bedrijven, schrijft Vakblad Veelteelt in het artikel '1300 jerseys bij sharemilkers'.
Koeverzorging
De sharemilkers brengen arbeid in. Ze verzorgen en melken de maximaal 200 koeien op een bedrijf. Duurzaam Agrarisch levert de koeien en regelt alle overige zaken zoals de ruwvoerwinning, het voeren en de jongveeopfok. Op dit moment melken de zeven sharemilkers 1300 koeien, voornamelijk jersey-koeien. Dat zijn koeien met een mooie uitstraling en bijzonder efficiënt, aldus de initiatiefnemers.
Passie
Een van die sharemilkers is boerenzoon Cornelis de Groot. In het artikel legt hij uit dat het nog te vroeg is om het bedrijf van zijn ouders over te nemen. Hij zocht daarom een baan: 'Veel op kantoor zitten is niets voor mij en commercieel ben ik niet,' aldus De Groot. 'Koeien zijn mijn grote passie.' Hij melkt nu 180 koeien op een bedrijf in Zeewolde.
Van Dronkelaar en Hoffman denken dat sharemilking een leuk concept is om jonge ondernemers te helpen een bedrijf op te starten. Maar op dit moment zijn ze niet op zoek naar nieuwe sharemilkers. Door de invoering van fosfaatrechten kun je niet zo maar een stal in gebruik nemen.
(Bron Geograph.org.uk, foto Roger Kidd )