Nieuws

Siergrassen voor onderhoudsvriendelijke tuin

Siergrassen zijn populair. Voor Nederlandse tuinen zijn meer dan 400 siergrassoorten beschikbaar. Een voordeel is dat veel van die grassen geschikt zijn voor een onderhoudsvriendelijke tuin.

Siergrassen zijn geliefd, meldt vakblad de Hovenier. In het artikel 'Haal met siergrassen de prairie naar de Nederlandse tuin' besteedt het vakblad onder meer aandacht aan de prairietuin waarin siergrassen een prominente plaats hebben. Piet Oudolf maakt voor zijn internationale projecten vaak gebruik van siergrassen zoals in het High Line Park in New York.

Prairietuinen

De invloed van Oudolf zie je terug in de prairietuinen die ook in Nederland populair zijn. Dat heeft mogelijk te maken met het onderhoudsvriendelijke karakter. Een voordeel van prairieplanten is dat ze diep wortelen waardoor je na verloop van tijd geen water meer hoeft te geven.

Buxusmot

Er zijn in Nederland meer dan 400 siergrassoorten en -cultivars beschikbaar, meldt het vakblad. Ongeveer een kwart van de siergrassen is 's winters groenblijvend. Lianne Pot heeft in De Wilp een siergrassencollectie waar hoveniers inspiratie op kunnen doen. Enkele hoveniers zeggen in het artikel dat de buxusmot een reden voor de stijgende populariteit is van siergrassen. Klanten willen dat de aangetaste Buxus vervangen wordt. Een siergras is dan een goed en goedkoop alternatief.

Eyecatchers

In het artikel worden een aantal eyecatchers besproken zoals roze pampasgras (Cortaderia selloana 'Rosea'), prachtriet (Miscanthus sinensis), Japans bloedgras (Imperata cylindrica), struisriet (Calamagrostis x acutiflora) en blauw schapengras (Festuca glauca). Met sommige grassoorten moet je terughoudend zijn omdat ze op de Unielijst voor invasieve soorten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit staan. Dat gaat bijvoorbeeld om fraai lampenpoetsergras (Pennisetum setaceum) en Japans steltgras (Microstegium vimineum).

(Bron foto: Pixabay)