Nieuws

Signalen voorspellen staartbijten bij varkens

Varkenshouders kunnen signalen van varkens gebruiken om staartbijten te voorkomen. Dit blijkt uit het proefschrift van Johan Zonderland dat hij op 29 oktober aan de Wageningen Universiteit verdedigde.

Staartbijten

Staartbijten onder varkens is ongewenst en leidt tot een verminderd dierenwelzijn, daarom worden staarten van jonge biggen gecoupeerd. Bijters zijn te herkennen als veelal onrustige vrouwelijke varkens die laag in de groepsrangorde staan. Ze bijten vaker groepsgenoten en zijn veel met afleidingsmateriaal bezig. Slachtoffers zijn te herkennen als veelal onrustige varkens die vaker hun staart tussen de poten houden. Slachtoffers zijn vaker dominante mannelijke dieren. Varkenshouders kunnen deze signalementen gebruiken om staartbijten onder hun varkens te voorkomen.

Goed afleidingsmateriaal

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat het verstrekken van goed afleidingsmateriaal, zoals tweemaal daags een handjevol stro, sterk preventief werkt tegen staartbijten. Ook bij een staartbijtuitbraak kan afleidingsmateriaal helpen om verdere escalatie te voorkomen. Deze kennis kan staartbijten in de praktijk terugdringen alsmede de noodzaak om staarten van jonge biggen te couperen.


(Bron foto: Johan Zonderland)