Nieuws

Sla en paprika uit verzamelmissies en data over valse meeldauw in spinazie en sla beschikbaar

Er is weer nieuw materiaal aan de CGN gewascollecties toegevoegd. Wilde sla verzameld in Armenië en Azerbeidzjan en pepers uit Spanje, de Malediven en Zambia verzameld in de jaren 80, zijn nu beschikbaar.

Ook zijn datasets met resistentie gegevens tegen valse meeldauw in spinazie en sla vrijgegeven.

Wilde verwanten van sla uit Armenië en Azerbeidzjan

Wilde sla kan een bron zijn van nieuwe kenmerken, zoals resistenties, die in slarassen ingebracht kunnen worden. In 2013 zijn er door CGN wilde verwanten van sla verzameld in Azerbeidzjan en Armenië. Een gedeelte van dit materiaal was al beschikbaar maar er zijn nu 25 Lactuca georgica, 10 L. serriola en 2 L. quercina accessies, waarvan de embargoperiode is verstreken, aan de collectie toegevoegd.

Pepers uit Spanje, de Malediven en Zambia

Dit unieke materiaal is in de jaren 80 verzameld door het voormalige "International Board for Plant Genetic Resources", nu "Bioversity International". Dit verzamelde materiaal is echter nooit volledig beschikbaar gekomen. In overleg met Bioversity International is dit materiaal vermeerderd uit veiligheidsduplicaten, in onze collectie opgenomen en beschikbaar gemaakt voor onderzoek en veredeling.

Dit onderstreept het belang van veiligheidsduplicaten! Dit materiaal was verloren gegaan als het niet op een tweede plek was veilig gesteld. In totaal zijn er nu meer dan 100 monsters uit deze missies door CGN geregenereerd en beschikbaar gemaakt.

Gegevens over valse meeldauw in sla en spinazie

In een samenwerking tussen veredelingsbedrijven zijn grote delen van de spinazie- en sla-collectie getest op resistentie tegen valse meeldauw.

Bij spinazie zijn bijna 400 accessies getest op Peronospora farinose Pfs14 resistentie. In sla zijn 3000 datapunten vrijgekomen over resistentie tegen Bremia lactucae fysio’s Bl 25, Bl 26, Bl 27 en Bl 28.

Kijk op "New in the CGN collection" voor meer details over het materiaal en toegang tot de gegevens.

(Bron foto: CGN)