Nieuws

Slateelt optimaliseren met LED-belichting

Slateelt kan geoptimaliseerd worden door LED-belichting. Een snellere teelt met meer opbrengst is gemakkelijk te realiseren, blijkt uit een proefopstelling met ijsbergsla. Problemen met de productiekwaliteit zijn daarbij wel geconstateerd.

Er vindt een omschakeling plaats in de slateelt. Steeds vaker wordt gekozen voor telen in plastic tunnels of in glazen kassen. Hierbij vindt de teelt niet meer conventioneel in de volle grond plaats, maar op water of met behulp van LED-belichting.

Voordelen van binnen telen

Telen in plastic tunnels of glazen kassen maakt het mogelijk om het hele jaar rond te telen. Betere klimaatbeheersing, verminderde gevoeligheid voor ziekten, een betere teeltplanning en een schoner product met minder residu van gewasbeschermingsmiddelen zijn bekende voordelen om over te stappen. Daarnaast biedt binnen telen de mogelijkheid om LED-belichting toe te passen.

Onderzoekers van Wageningen University and Research hebben de mogelijkheden en implicaties van LED-teelt met ijsbergsla op een rijtje gezet.

Teelt op water met LED-belichting

Het is mogelijk om het hele jaar ijsbergsla op water te telen. Het hogere lichtniveau van LED-belichting compenseert daarbij de lage lichtintensiteit tijdens de winter. In combinatie met de hogere kastemperatuur en watertemperatuur geeft LED-belichting zwaardere kroppen. Een hogere plantdichthied geeft minder zware kroppen, maar het gewicht per oppervlakte-eenheid neemt toe.

Teelt in glazen kas met LED-belichting

In glazen kassen kan zeer snel telen gerealiseerd worden door het toepassen van LED-groeilicht, hoge temperaturen, een hoog CO2-gehalte en luchtbevochtiging. Daarnaast konden er bij de proefopstelling van de onderzoekers driemaal zoveel slakroppen worden geoogst dan in een grondteelt van zware sla zonder LED-belichting. De kostprijs van telen met LED-verlichting scheelt weining met de teelt van de zware sla in de grond.

Rand

De snellere teelt kan een groot voordeel zijn, maar de productkwaliteit was nog niet altijd optimaal tijdens de proef. Veel slakroppen hadden last van rand: het bruin en verdroogd worden van de randjes van de bladen. Tijdelijk een hoge RV tijdens de nacht verminderde de hoeveelheid rand tegen de tijd van de oogst.

(Bron foto: Shutterstock )

Overige dossiers

(1)