Nieuws

Sleutelrol voor wisent als grote grazer

De wisent is het grootste landzoogdier op het Europese continent. Lang werd gedacht dat de wisent een echte bossoort was, maar uit tien jaar onderzoek in het Kraansvlak blijkt dat de soort heel goed in een halfopen landschap kan overleven.

De wisent (Bison bonasus) wordt ook wel Europese bizon genoemd. Het is de enige megaherbivoor die in nog leeft in Europa, schrijft VNBL in het artikel 'De wisent, het legendarische beest in een moderne wereld'. De soort is het grootste landzoogdier op het Europese continent. De rundersoort wist in Europa te overleven door zich terug te trekken in bossen.

Bijna uitgestorven

Bijna was de soort uitgestorven, maar door een fokprogramma op te zetten met de laaste dieren die in gevangenschap leefden, kon de wisent in 1952 weer uitgezet worden in het oerbos van Białowieża op de grens van Polen en Wit-Rusland. Op dit moment zijn er bijna 4.500 wilde wisenten, verdeeld over 38 populaties in Centraal- en Oost-Europa. Meer feiten en cijfers vind je in het artikel 'Wisent: Europese bizon, Bison bonasus' dat in oktober in de special van Vakblad Natuur Bos Landschap verscheen.

Nederland

In Nederland is de wisent in 2007 geïntroduceerd in het Kraansvlak, een 2003 ha groot duingebied in Nationaal Park Zuid-Kennemerland bij Zandvoort. De beheerders begonnen er met zes wisenten uit Polen: 1 stier, 4 koeien en een kalfje. Vanaf die tijd groeide de populatie en sinds 2016 leven er ook wisenten op de Veluwe en in het Brabantse natuurgebied De Maashorst.

Kraansvlak

Doordat de wisent zich in de loop der eeuwen teruggetrokken had in bossen, was de gedachte dat dit een echte bossoort was. De wisent werd gezien als de 'koning van het woud'. Om te weten te komen hoe een wisent zich ontwikkelt in een halfopen landschap met graslanden, volgden onderzoekers de wisenten in het Kraansvlak. Welke vegetatie eten ze? Wat is het effect op de natuur? In het artikel '10 jaar ecologische monitoring van de Kraansvlak wisentpilot' beschrijft het vakblad de ervaringen.

Dieet

Uit het onderzoek blijkt dat de wisent heel goed in een halfopen landschap kan overleven. De wisenten eten, net als Koniks en Hooglanders met name grassen. Ruim 65% van hun dieet bestaat uit gras. Daarnaast bestaat ongeveer 20% van het dieet van wisenten en hooglanders uit houtige soorten zoals kardinaalsmuts, zomereik en kruipwilg. Koniks vullen hun dieet aan met het eten van oevervegetatie.

Uit de artikelen blijkt dat de wisent samen met andere grazers een belangrijke rol in de natuur vervult. ARK tekenaar Jeroen Helmer bracht deze sleutelrol in beeld in een infographic.

(Bron foto: Pixabay )