Nieuws

Slimme verpakking verklapt versheid vis

Hoe kun je de kwaliteit van een product volgen met een sensor in de verpakking? Dat onderzocht Jenneke Heising in haar promotieonderzoek voor Wageningen UR, waarbij ze verpakte vis als voorbeeld nam.

De kwaliteit van voedingsmiddelen verandert tijdens bewaring. De houdbaarheidsdatum blijkt dan niet zo’n goede voorspeller van de versheid; er is veel natuurlijke variatie tussen producten, zoals bij verse vis, en de versheid wordt beïnvloed door omstandigheden in de keten, zoals temperatuur. Veiligheidshalve wordt de houdbaarheidsdatum ruim genomen, waardoor veel voedsel onnodig weggegooid wordt.

Keten

Een ‘intelligente’ verpakking meet de versheid van het specifieke product op elk gewenst moment. Zo’n verpakking biedt waardevolle informatie voor alle schakels in de keten, van de productie, distributie, retail tot en met de consument. In haar proefschrift doet Jenneke Heising een voorzet voor zo’n verpakking van verpakte verse vis (Intelligent packaging for monitoring food quality: a case study on fresh fish). Ze promoveerde op 16 april op dit onderzoek bij de leerstoelgroep Food Quality and Design van Wageningen UR.

Sensor

Op verse vis gaan tijdens bewaring bacteriën groeien, die vluchtige stoffen uitscheiden (waaronder trimethylamine). Als de versheid van de vis vermindert, neemt de hoeveelheid amine toe. Een sensor in de verpakking laat meetgegevens zien, die via een wiskundig model worden vertaald naar een ‘kwaliteitsstatus’, legt het persbericht van Wageningen UR uit.

Prototype

Een aflevering van het NTR-programma ‘De kennis van nu’ besteedt aandacht aan het onderzoek. Daarin komt ook een ontwikkelaar van TNO Eindhoven aan het woord die werkt aan een protoype van een visverpakking, waarin de sensortechnologie is verwerkt. Daarop is met een scanner (bijvoorbeeld met je smartphone) te zien of de vis nog vers is (groen), of dat je de vis beter niet meer kunt eten (rood).


(Bron foto: Thinkstock)