Slow Food Presidia voor Friese en Zeeuwse melkschaap en Brandrode rund
Daarmee zijn deze presidia formeel goedgekeurd. Tien houders van Brandrode runderen en vijf houders van het Friese en Zeeuwse melkschaap nemen deel aan het presidium.
Afgelopen donderdag en vrijdag bezochten twee inspecteurs uit Italië van Slow Food International, Veronika Sadlonova en Raffaella Ponzio, onder andere drie bedrijven van deelnemers aan Slow Food Presidium Het Brandrode Rund. Ze keken rond bij melkveehouder Michiel Cassuto in Ede, bij vleesveehouder/natuurboer Berrie Klein Swormink in Lettele (Ov.) en bij de Groote Modderkolk, de boerderij van Natuurmonumenten in Loenen (Gld.). Daarnaast bezochten ze o.a. de melkschapenbedrijven Ouwendorperhoeve en de Kooihoek. Slow Food is een internationale organisatie die streeft naar lekkere, pure en eerlijke producten. Eén van haar activiteiten is het behoud van waardevolle producten en rassen voor het nageslacht. In een zogenaamd Presidium werken Slow Food-leden samen met boeren en ambachtelijke producenten aan het behoud van de authentieke streekproducten van de Ark van de Smaak.
Slow Food Nederland en het bestuur van beide verenigingen hebben een paar jaar gewerkt aan de voorbereidingen van de nieuwe presidia. De veehouders binnen de Presidia richten zich vooral op de productie van vlees(producten) en kaas bij het Brandrode rund, en kaas en yoghurt van het Friese en Zeeuwse melkschaap.
De presidiumdeelnemers hebben afspraken gemaakt over protocollen met minimum voorwaarden voor de houderij en verwerking van de producten. In deze protocollen spelen extensieve houderij, dierenwelzijn en kwaliteit een grote rol. Zo hebben de brandrode runderen in het groeiseizoen altijd weidegang. Gebruik van krachtvoer en snijmaïs is slechts in beperkte mate toegestaan. Na het slachten is er sprake van een rijpingsperiode van het karkas van minimaal tien dagen. Bij de melkproducten is de voorwaarde dat er rauwmelkse kaas gemaakt wordt.
De meeste deelnemers aan Slow Food Presidium vermarkten zelf de producten. Ze leveren aan rechtstreeks aan consumenten, maar ook aan horeca en retail. In het dit voorjaar gestarte Ondernemersnetwerk Brandrode Runderen onderzoeken de veehouders hoe ze gezamenlijk hun afzet kunnen uitbouwen. In een praktijknetwerk voor melkschapenhouders, dat voorkomt uit strategiedagen van de SZH met de melkschapenhouders, komen vragen over het afzetten van onderscheidende producten aan de orde.
Veronika Sadlonova van Slow Food International hoopt dat het presidium bijdraagt aan het economische bestaansrecht van boeren die met de dieren werken. ,,Slow Food richt zich niet alleen op lekkere producten. We hechten ook veel waarde aan rechtvaardige en duurzame voedselproductie”, aldus Sadlonova.
Uiteraard is ook de SZH en zeldzaamLEKKER daar een warme voorstander van. De SZH is betrokken bij beide netwerken en was tevens aanwezig bij de feestelijke gebeurtenissen van afgelopen vrijdag.
Geschreven naar een persbericht van Berrie Klein Swormink, namens Vereniging het Brandrode rund, foto gemaakt door Ineke Herder
Contact
(Bron foto: N Remijn)