Nieuws

Smaaklessen doen er toe

Na afloop van het lesprogramma Smaaklessen weten kinderen meer over gezond en duurzaam eten. Hoe leuker het programma, hoe positiever ze over gezonde voeding denken. Nu de ouders nog.

Voedingseducatie op de basisschool helpt kinderen bij de ontwikkeling van een verantwoord eetpatroon, concludeert Marieke Battjes-Fries in haar onderzoek naar het effect van het lesprogramma Smaaklessen. Op 11 maart promoveerde Battjes-Fries met haar proefschrift 'Effectiveness of nutrition education in Dutch primary schools'.

Lesprogramma

Omdat gezond eetgedrag bij kinderen is belangrijk voor hun groei en ontwikkeling, wilde de promovenda weten of het lesprogramma Smaaklessen een oplossing is om kinderen bewust te maken van gezonde voeding. Wordt hun kennis vergroot? Zijn ze van plan meer gezond te eten? Letten ze op voedselkwaliteit? En voelen ze zich aangemoedigd onbekende producten te proeven? In de schooljaren 2012-2013 en 2013-2014 voerde ze twee studies uit bij tientallen basisscholen onder steeds ruim duizend kinderen.

Kennis over gezonde voeding

Smaaklessen is een nationaal lesprogramma voor basisscholen dat in 2006 door het Voedingscentrum en de Wageningen Universiteit is ontwikkeld. Sinds de invoering van het programma heeft ruim een derde van alle basisscholen zich voor het programma ingeschreven. Uit het onderzoek van Battjes-Fries bleek dat smaaklessen er toe doen. Kinderen krijgen meer kennis over gezonde voeding. En naarmate ze de lessen leuker vinden, denken ze ook positiever over een verantwoord eetpatroon. Het leukst vinden kinderen de doe-activiteiten: zelf zaaien, oogsten en kokkerellen.

Thuisomgeving

De kinderen krijgen meer kennis, maar dat wil niet zeggen dat ze ook meer groentes gaan eten. Wil je een echte gedragsverandering teweeg brengen, dan zul je ook de thuisomgeving mee moeten krijgen. De promovenda pleit daarom voor een meerjarenaanpak die zich niet alleen richt op de school, maar ook op de thuisomgeving van kinderen, de ouders. Staatssecretaris van Dam wil ook meer aandacht voor voedsel op scholen, zo bleek onlangs tijdens de presentatie van het rapport 'Aan tafel'. Hij komt voor de zomer komt met een nieuw lesprogramma: 'Jong leren eten', waarin bestaande projecten als Schoolfruit, Gezonde School en Smaaklessen worden gecombineerd tot een totaalpakket.

(Bron foto: Thinkstock)