Nieuws

Smaakwereld: Interactieve klikplaat over voeding voor thuis

Kinderen technologie
Bron foto: wavebreakmedia, Shutterstock
Samenvatting
  • Onderwerp
    online omgeving smaakwereld
  • Interessant voor
    leerkrachten en ouders
Bekijk de bronnen
Het lesprogramma Smaaklessen draagt al 15 jaar bij aan de ontwikkeling van een verantwoord eetpatroon. De interactieve klikplaat Smaakwereld brengt de kennis over een gezond eetpatroon nu ook bij kinderen thuis. Op 7 oktober, tijdens de opening van de Dutch Food Week, werd de site gelanceerd.

Smaakwereld is bedoeld voor kinderen tussen de zes en twaalf jaar. De site bestaat uit een interactieve klikplaat. Met de klikplaat bezoeken kinderen verschillende onderdelen van de voedselketen. Elke locatie heeft zijn eigen opdrachten. In deze opdrachten staat zelf beleven en ontdekken centraal.

Op de boerderij gaan ze aardappelen poten, in de school leren ze meer over eten in Japan, in de supermarkt gaan ze op zoek naar verschillende soorten zuivel en in de keuken gaan ze aan de slag met een van de vele gezonde recepten.

Smaaklessen

Smaakwereld is een aanvulling op het lesprogramma Smaaklessen, dat zich richt op kinderen op de basisschool. Inmiddels maakt 75% van de basisscholen gebruik van Smaaklessen. In het lesprogramma staat het beleven van voedsel centraal. Het lesmateriaal gaat in op vijf thema’s zoals smaak, gezond eten, voedselproductie, consumentenvaardigheden en koken. De lessen zijn gebaseerd op ervaringsgericht leren waarbij de leerkracht vooral vragen stelt.

Voedseleducatie platform

Het bewezen effectieve programma is onderdeel van het aanbod van het Voedseleducatie Platform. Dit platform is een publiek–private samenwerking waarin het bedrijfsleven, overheid en de wetenschapen samenwerken aan een toegankelijk gecoördineerd aanbod van kwalitatief hoogwaardig onderwijsmateriaal over voeding.

Dit doen zij door de ontwikkeling van lesmaterialen en activiteiten zoals Smaaklessen en Chef het lesportaal voor voedseleducatie in Nederland. Daarnaast richt het platform zich op de verbinding tussen het bedrijfsleven, de overheid en de wetenschap.