Nieuws

Smakelijke kennis en slimme ideeën bij Food for Teachers

Samenvatting
  • Onderwerp
    Food for Teachers, MBO challenge voedselverspilling, evenement
  • Interessant voor
    docenten, practoraten, voedingsprofessionals
Bekijk de bronnen
Het Food for Teachers-event op 15 mei in Vlaardingen stond in het teken van inspiratie, innovatie en ontmoeting. De dag bood verschillende workshops, twee interessante keynotes, een rijkgevulde lunch en drie enthousiaste studententeams die in spanning wachtten op de bekendmaking van de winnaar van de MBO Challenge Voedselverspilling – een dag om niet te vergeten.

Het goed verzorgde event van CIV Groen bracht spelers in het foodonderwijs vanuit het hele land samen op de Food Innovation Acadamy in Vlaardingen, en ook Groen Kennisnet was hier aanwezig. Marieke van de Put trapte het informatieve deel van de dag af met een keynote over het darmmicrobioom: het geheel aan bacteriën, schimmels en virussen die leven in onze darmen, en de invloed die dit kan hebben op ons leven – én natuurlijk hoe voeding dit kan verbeteren. Na dit zeer informatieve minicollege konden de deelnemers verschillende leerzame workshops volgen, zoals het inzetten van AI in het foodonderwijs of kennismaken met een ‘serious game’ over de verduurzaming van het voedselsysteem. 

Na een meer dan uitgebreide, verrukkelijke lunch waren er verschillende interactieve workshops, zoals het maken van zuurdesembrood, vegan ijs of chocolade. De tweede keynote speaker was Samuel Levie, die zijn inspirerende verhaal vertelde over zijn zoektocht naar een duurzame worst en de groenteworsten die ze bij Brandt en Levie maken. 

De presentaties van de meeste sprekers en workshops zijn hieronder op Groen Kennisnet te vinden.

Winnaar MBO Challenge Voedselverspilling

De dag, boordevol inspirerende verhalen, innovatieve ideeën en heerlijke eten, werd afgesloten met het bekendmaken van de winnaars van de MBO Challenge Voedselverspilling 2024-2025. 

De eerste plaats ging naar de studenten Bensu, Dieuwe, Jelle, Milon en Robin van de opleidingen Voeding & Kwaliteit en Verslogistiek aan Lentiz LIFE College en Lentiz MBO Barendrecht. 

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
Challenge 2025 - Team The Dutch Japanese Ganache - Lentiz

Bron: Coörperatie DOON U.A.

Het team had fruitreststromen ingezet om een verrukkelijk dessert te maken voor menselijke consumptie. Het dessert is een ganache van druiven, citroen en witte chocolade, met als finishing touch een 3D-geprint figuur van witte chocolade. De opdrachtgever, Van der Linde Catering, wil het dessert presenteren op een beurs voor voedingstechnologie in Japan. Esther Wouters, projectmanager foodcluster bij CIV Groen en voorzitter van de vakjury, zegt over het winnende team: “Jullie maakten een dessert waarvan alleen al de beschrijving doet watertanden. Jullie hebben het product een interessante en passende interculturele twist gegeven, door Nederlandse en Japanse smaken te combineren. Jullie zetten 3D-printing in voor de finishing touch – chapeau!” Niet alleen de jury, ook de zaal was duidelijk onder de indruk van het project en het aanstekelijke liedje in de ingezonden video. 

Plaats twee en drie 

Team Foodsaver van Yonder Tilburg eindigde op de tweede plaats. Zij ontwikkelden een app die voedselverspilling tegengaat in de schoolkantine. Via de app bestel je van tevoren met korting een broodje en haal je het op een afgesproken tijdstip op. 

Team Fruitpulp van Yuverta Agrifood in Horst behaalde de derde plaats met een innovatieve oplossing om fruitpulp te verwerken tot een hard materiaal, geschikt voor toepassingen zoals een uitbroeddoos. 

Laatste editie MBO Challenge Voedselverspilling 

Deze zesde editie van de MBO Challenge Voedselverspilling is tevens de laatste. De challenge is ooit in het leven geroepen om mbo-studenten kennis te laten maken met Challenge Based Learning. Studenten werken aan actuele, complexe vraagstukken uit de praktijk, vaak met meerdere betrokken partijen en zonder kant-en-klare oplossingen. Na zes succesvolle edities is het tijd om Challenge Based Learning structureel te verankeren in het mbo-onderwijs. Coöperatie DOON – samen met Laura Roebroeck en Nancy Boterblom een van de drijvende krachten achter deze challenge – blijft hét aanspreekpunt voor scholen, docenten en bedrijven die de kracht van CBL willen benutten. 

Bronnen

(2)