Nieuws

Smakelijke zuivel en lekker verantwoorde kaas

Nederland doet haar naam als zuivelland eer aan met keuringen als Cum Laude - kaas en zuivel van de boerderij - en de Nationale Kaastest: de lekkerste en duurzaamste belegen kaas. Wie zijn de winnaars?

In het document Nationale Kaastest 2014 met daarin de winnaars wordt allereerst uitgelegd waarom deze wedstrijd is georganiseerd. De organisatie van de test, Natuur & Milieu, legt uit dat er veel melk nodig is voor een kilo kaas, zo’n 10 liter: 'alle koeien die daarvoor nodig zijn, trekken een zware wissel op ons milieu'. En verder: 'het goede nieuws is: consumenten kunnen in hun keus voor welke kaas ook bijdragen aan een beter milieu en dierenwelzijn'.

Winnaar Nationale Kaastest

Volgens de uitslag van de test zou die keuze moeten vallen op Boer en Land kaas van FrieslandCampina – aangemerkt als beste koop van 2014. 'Uit het Questionmark onderzoek blijkt dat deze kaas een 15% lagere milieuvoetafdruk heeft dan reguliere kazen en een 9 krijgt voor dierenwelzijn. Door ons smaakpanel werd hij ook gewaardeerd en eindigde in de top drie. Deze kaas is dus beter voor mens, dier en milieu.'

In het document is de volledige ranking terug te vinden en wordt uitgebreid ingegaan op de criteria en methoden van de test, maar ook op keurmerken en worden aanbevelingen gedaan aan producenten en consumenten om de milieuvoetafdruk van productie en consumptie te verkleinen.

Winnaars Cum Laude

In vakblad De Zelfkazer -Cum Laude 2014: speciale editie- is te lezen welke zuivelproducten, Boerenkaas en andere soorten kaas van de boerderij zijn bekroond tot beste product van 2014. In de categorie Goudse Boerenkaas wonnen Hugo en Marije van der Poel (Rijpwetering) - zie Eilandkaas aan top in de Zelfkazer voor een interview. Hun kaas scoorde het hoogste in de technische keuring zo staat in het artikel over de keuring zelf. De kaas kreeg, naar aanleiding van de proeverij, evenveel punten als de Goudse Kazen van de nummer 2 (Jaap en Lineke de Bruin, Bodegraven) en 3 (Familie Spruit, Oudewater).

In het artikel zijn verder de winnaars genoemd in de volgende categorieën: oude kaas, kruidenkaas, kaas van de boerderij, schapenkaas, geitenkaas (Andere kaas van de boerderij), boerenboter, boerenyoghurt, boerenkarnemelk, boerenkwark en overige boerderijzuivel (Boerderijzuivel) en 'kaas met een verhaal'.


(Bron foto: Thinkstock)