Nieuws

Snelle ontwikkeling darmflora bij kuikens voor betere afweer

Na uitkomst uit een ei moet het immuunsysteem in de darmen van kuikens zich snel ontwikkelen. Voeropname en een snelle opbouw van de darmflora stimuleert die ontwikkeling.

Het maagdarmkanaal vormt bij kuikens een barrière tussen de darminhoud – met veel schadelijke componenten – en het lichaam. Veel van die schadelijke componenten kunnen heftige ontstekingen veroorzaken. Je kunt daarbij denken aan bacteriën, virussen, andere parasieten of schadelijke stoffen. De darmwand moet die schadelijke stoffen tegenhouden. De darmflora, darmvlokken, darmcrypten en een beschermende mucuslaag zorgen er voor dat de darmwand als barrière functioneert.

Darmvlokken

In het artikel ‘Darmgezondheid van kuiken tot kip’ legt vakblad GD Pluimvee uit hoe die barrière werkt. In de de darmvlokken, die zorgen voor de vertering en opname van voedingsstoffen, bevindt zich een goed ontwikkeld immuunsysteem. De darmvlokken slijten continu en worden steeds vernieuwd vanuit de darmcrypten. Op de darmcellen zit een slijmlaag: de darmmucus. Ook deze mucuslaag slijt en wordt steeds vernieuwd. Bij darmschade slijten darmvlokken en darmmucus soms sneller dan het lichaam ze kan vernieuwen. Het immuunsysteem werkt dan minder goed.

Darmflora

Na de uitkomst uit het ei moet het immuunsysteem zich nog opbouwen. Voor het kuiken vindt er dan een grote overgang plaats. In plaats van de vetrijke dooier moet het dier overschakelen op andere voeding en komt het in aanraking met bacteriën die zich in de darm gaan vestigen. Als het goed verloopt heeft de darm 48 uur na uitkomst uit het ei al een ware metamorfose ondergaan. Daarna heeft het darmsysteem nog een tot twee weken nodig voordat er een evenwichtige situatie ontstaat.

Om de ontwikkeling van het immuunsysteem in gang te zetten, is contact met bacteriën belangrijk. Onder natuurlijke omstandigheden gebeurt dat door opname van mest van het moederdier. In de pluimveehouderij verloopt die kolonisatie van de darmflora minder snel. Wanneer kuikens na uitkomst voer kunnen opnemen, zie je een snellere ontwikkeling van de darmflora en van het immuunsysteem van de darmen.

Darmgezondheid

Ook vakblad Management&Techniek benadrukt het belang van een goede darmgezondheid. In het artikel ‘Voerefficiëntie start met gezond immuunsysteem’ wijst dierenarts Gerwin Bouwhuis op de rol die de darmbacteriën hebben bij de ontwikkeling van het immuunsysteem van het kuiken.

(Bron foto: Shutterstock)

Links

(2)