Soja van eigen bodem
Vakblad Management&Techniek belicht in twee artikelen de mogelijkheden van sojateelt. Het eerste artikel gaat in op de kenmerken van dit gewas en de teeltmogelijkheden in Vlaanderen en Nederland. In het tweede artikel komen oogst, afzet en rendement aan bod. Soja (Glycine max) is een vlinderbloemige plant die afkomstig is uit China. Dit subtropisch gewas wordt nu op grote schaal geteeld in Amerika: Verenigde Staten, Brazilië; Argentinië en Canada.
Vlinderbloemige
Soja is een interessant gewas omdat het - net als andere vlinderbloemigen - in staat is met hulp van rhizobiumbacteriën stikstof te binden. De sojabonen zijn eiwitrijk en daarom een gewaardeerde voedingsbron. Ze bevatten ongeveer 20% vet (olie) en ruim 70% droge stof waarvan de helft eiwitten. Die eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren.
Zaaidichtheid
De laatste jaren zijn er rassen ontwikkeld die ook in de koudere streek met een korte zomer geteeld kunnen worden, meldt het vakblad. Toch is soja nog steeds erg koudegevoelig. Voor een goede opbrengst moeten de bonen voor het zaaien geënt worden met bacteriën om de stikstof te binden, want in onze bodems komen de juiste bacteriestammen niet voor.
De zaaidichtheid moet 35 tot 70 planten per m² opleveren. Het vakblad meldt dat de rijafstand kan variëren van 15 tot 40 cm. Een afstand van 17,5 cm tussen de rijen zou optimaal zijn. En de zaaidiepte kan variëren van 3 cm in zwaardere gronden tot 5 cm in lichtere gronden. Gewasbescherming vraagt aandacht. Met name de chemische onkruidbestrijding kan lastig zijn omdat er nog maar weinig middelen zijn toegelaten. Qua ziekten en plagen zijn nog niet veel problemen bekend, aldus het vakblad. Wel kan wildschade en probleem geven.
Oogst
Je oogst het gewas met een maaidorser. Het beste oogstmoment zou zijn op het moment dat de bonen minder dan 14% vocht bevatten, maar dat is in ons klimaat meestal niet haalbaar. Als vuistregel hou je daarom een vochtgehalte van onder de 20% aan. Omdat het gewas nog niet zo ingeburgerd is, is afzet nu nog niet goed georganiseerd, maar het vakblad ziet wel perspectieven in Europa waar geen genetische gemodificeerd gewas geteeld mag worden. Europese soja is gegarandeerd ggo-vrij.
Uit het artikel blijkt dat de opbrengst van soja tussen de 2 ton en 6 ton per hectare kan variëren. Bij de huidige prijzen betekent dit dat de teelt rendabel kan zijn. Onderzoekers verwachten dat soja een zelfde ontwikkeling kan doormaken als de teelt van maïs in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw.
(Bron foto: Shutterstock)