Nieuws

Sow to Grow Experience in Enkhuizen officieel geopend

Vrijdag 14 september opende Louise O. Fresco, voorzitter raad van bestuur Wageningen University & Research, Sow to Grow Experience in Enkhuizen. De Experience geeft een uitgebreide inkijk in de plantenveredeling, zaadteelt en zaadhandel.

In haar openingsspeech ging Louise Fresco in op de geschiedenis en rol van de Nederlandse Zaadveredeling. En op het belang van het overdragen van kennis aan de consument over onderzoek en veredelings- en productiemethodes die aan de basis staan van ons voedsel.

Met de onthulling van het kunstwerk met de naam ‘Zaad doet Leven’, dat het belang van zaad in ons bestaan symboliseert, werd de Experience officieel geopend.

Sow to Grow: “A Plant Science Experience” is een initiatief van nationaal museum Saet & Cruyt en is gevestigd in het voormalige weeshuis aan de Westerstraat 111 in Enkhuizen.

Veel te zien en te doen

De Experience geeft een uitgebreide inkijk in de plantenveredeling, zaadteelt en zaadhandel. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen krijgen een heldere en begrijpelijke inzage in het werk van plantenveredelaars.

Bezoekers maken op een onderhoudende en interactieve manier kennis met het verzamelen, het telen, vermeerderen, verbeteren en vermarkten van zaad en gewassen. Je kan zelf in een laboratorium met DNA experimenteren, kiezen welke plant in een veredelingsprogramma thuis hoort en mini lezingen volgen. Bij binnenkomst ontvangt iedere bezoeker een tablet, waarmee met foto’s en filmpjes achtergrondinformatie gegeven wordt.

Nederland is ‘wereldkampioen’ in dit vakgebied en Enkhuizen is een van de belangrijkste centra van plantenveredeling. Er is een groeiende behoefte aan personeel in de veredelingsbranche. Voor  jongeren die zich op hun toekomst oriënteren en een plaats voor zichzelf zien in deze boeiende wereld is een bezoek aan Sow to Grow een must.

 (Foto: Louise O. Fresco, voorzitter Henk van Wielink en de schepper van ‘Zaad doet Leven’ Bert Koerts; bron foto: Sow to Grow)