Nieuws

Spaanse regio Catalonië verbiedt stierenvechten

Het parlement van de Spaanse regio Catalonië heeft eind juli een wet aangenomen die per 1 januari 2012 stierenvechten in de regio verbiedt.

Verbod stierenvechten

In 1991 werd stierenvechten al op Canarische eilanden verboden, maar Catalonië is de eerste van de 17 autonome regio’s van Spanje die met een verbod komt. Het verbod wordt uiteraard van harte toegejuicht door nationale en internationale dierenschermingsorganisaties, zoals de WSPA en het Comité Anti Stierenvechten, maar heeft ook protesten opgeroepen in Spanje. Tegenstanders van het verbod claimen dat het aannemen van de wet veel meer te maken heeft met anti Spaanse gevoelens in Catalonië dan met dierenwelzijnsoverwegingen.

De Spaanse bond van stierenvechters heeft aangekondigd naar de rechter te stappen. Ook worden financiële claims uit de sector verwacht. Jaarlijks draagt de sector ongeveer 2,5 miljard euro bij aan de Spaanse economie en biedt werk aan ongeveer 40.000 mensen. Daar staat tegenover dat volgens schattingen de sector jaarlijks met bijna een half miljard euro wordt gesteund onder meer door EU en Spaanse subsidies aan fokkers van stieren.

Stierenvechten is in Catalonië veel minder populair dan in andere regio’s. Ook in de rest van Spanje neemt echter de populariteit van het stierenvechten af, bij een peiling in 2008 bleek dat bijna 75% van de Spanjaarden niet geïnteresseerd is in stierenvechten.

Stierenvechten wordt ook gedaan in Frankrijk en Portugal. In Zuid Amerika vindt stierenvechten vooral plaats in onder meer MexicoPeru, en Colombia. In Colombia wordt overigens momenteel een verbod overwogen.


(Bron foto: Pixabay)