Speuren met bijen
Bijen verzamelen niet alleen stuifmeel en nectar, ze verzamelen veel meer. Hoe kun je bijen gebruiken om ziekteverwekkers of verontreinigingen op te sporen? Dat was de vraag die bijenonderzoeker Sjef van der Steen afgelopen jaren bezig hield. Op 25 mei promoveerde hij met zijn proefschrift 'BEEHOLD'. Resource schreef er over in het artikel 'De bij als bioverklikker'.
Beehold Tube
Wat neemt een bij mee? En hoe kun je daar achterkomen? De meest eenvoudige manier is bijen te vangen, te doden en dan te analyseren. Maar Van der Steen wilde een methode ontwikkelen waarbij hij de bijen in leven kan houden. Daarom ontwikkelde hij de Beehold Tube. Dat is een klein buisje waar de bijen doorheen moeten als ze aan komen vliegen bij de bijenkast. Het buisje is bekleed met olyethyleenglycol, een wasachtige stof. In die stof blijven de door de bijen meegebrachte stoffen vastkleven. Door die stof vervolgens te analyseren, weet je wat de bijen meenemen.
Bacterievuur
Zo vond hij tijdens zijn onderzoek sporen van Erwinia pyrifoliae, een nieuwe bacterieziekte in aardbeien en van Erwinia amylovroa, de veroorzaker van bacterievuur. Van der Steen deed in de voormalige DDR met hulp van bijen een poging het bestrijdingsmiddel lindaan aan te tonen. In dat gebied werd lindaan geproduceerd; de ondergrond is er zwaar vervuld. Maar het lukte hem niet lindaan aan te tonen. De concentratie op de bloemen was mogelijk te laag.
(Bron foto: Pixabay)