Spoelen met water: verminderen van ammoniakemissie uit de melkveehouderij
Onderwerp
ammoniak, methaan, spoelen met water, verduurzamen
Interessant voor
melkveehouders, adviseurs
Het doel van het project is om te bewijzen dat spoelen met water een effectieve en haalbare manier is om de uitstoot van emissies tegen te gaan. Met behulp van dit bewijs willen de onderzoekers de techniek laten erkennen als effectieve en representatieve reductiemaatregel. Tijdens het project wordt een jaar lang de ammoniak- en methaanemissies gemeten op 8 verschillende melkveehouderijen.
Spoelen tijdens (mest)uitrijperiode
De technieken staan een half jaar aan, tijdens de (mest)uitrijperiode. Van deze bedrijven gaan 4 bedrijven een druppeltechniek gebruiken en 4 een sproeitechniek. De druppeltechniek is een systeem waarbij waterdruppels vanaf 3 à 4 meter hoogte op de rooster vallen, dit wordt zo gemonteerd dat de ligboxen niet vochtig worden. Bij de sproeitechniek worden er sproeiers achter de boxdekken en voerhekken geplaatst.
Samenwerking tussen melkveehouders en stakeholders
Met deze opzet doen de onderzoekers en melkveehouders voldoende metingen om wettelijke erkenning van spoelen met water mogelijk te maken. Naast het meten van de uitstoot, kijken de onderzoekers ook naar andere zaken, zoals hoe deze methodes de gezondheid en het welzijn van de dieren beïnvloeden, en wat voor invloed ze hebben op het milieu en de bedrijfsvoering. Ze houden ook rekening met de mogelijke financiële consequenties en de praktische problemen, zoals de behoefte aan meer opslag voor mest. Tijdens het onderzoek vindt er nauwe samenwerking plaats tussen de melkveehouders en diverse stakeholder om deze aspecten volledig in kaart te brengen.
Op deze manier draagt dit project bij aan het vergroten van het palet aan oplossingen voor boeren voor reductie van ammoniak- en methaanemissies en hun bijdrage aan verduurzaming van de sector.