Nieuws

Sponskrab nieuwkomer in Nederland

De sponskrab of wolkrab lijkt zich te vestigen in Nederlandse wateren. Diverse duikers hebben in 2016 en 2017 sponskrabben gezien in de Oosterschelde.

De sponskrab of wolkrab was voor het laatst in 1953 gezien in de zuidelijke Noordzee, meldt het Wageningse Universiteitsblad Resource. De soort leek verdwenen tot afgelopen jaren toen diverse duikers melding maakten van vondsten van dit dier in de Oosterschelde. Een van de duikers, Reindert Nijland, krabbenexpert van de Leerstoelgroep Mariene Dierecologie in Wageningen, meldde de vondst in een artikel dat in december verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift Marine Biodiversity Records.

Wollig uiterlijk

De sponskrab of wolkrab (Dromia personata) dankt zijn naam aan aan zijn uiterlijk. De krab is helemaal bedekt met kleine gele haartjes dat hem een wollig uiterlijk geeft, aldus Nijland in het artikel 'Sponskrab vestigt zich in Oosterschelde'. En als camouflage draagt de soort een spons op de rug. Daarbij heeft de krab scharen met felroze vingers.

Duiker

Nijland vond zijn sponskrab op 22 oktober 2016 bij de Zeelandbrug. Uit meldingen van andere duikers blijkt dat er in 2016 op drie duikplaatsen in totaal 16 waarnemingen zijn gemeld. En in 2017 zijn er op twee plekken in totaal drie wolkrabben gemeld, aldus NatureToday in een artikel over de terugkeer van deze soort.

Noordzee

Normaal leeft deze krabbensoort veel zuidelijker in het oostelijke deel van de Atlantische oceaan. In de Noordzee wordt het de soort maar zelden gezien. Nijland denkt dat de krabben als larve deze kant op zijn gekomen.

NatureToday maakt met dit artikel duidelijk wat de kracht van burgerwetenschap of citizen science is. Dat er zo veel verschillende krabben gezien zijn is te danken aan de meldingen van verschillende duikers.

(Bron foto: Hans Hillewaert, via Wikimedia Commons)