Nieuws

Stadslandbouw 2.0 met led-belichting

De meerlagenteelt van gewassen in gesloten ruimtes met led-belichting biedt veel perspectieven voor stadslandbouw. Zo kun je leegstaande kantoorpanden een nieuwe bestemming geven.

In Nederland staat nu ruim 8,32 miljoen vierkante meter kantoorruimte te huur of te koop, ofwel een oppervlakte van ruim 800 ha. Dat is ruim 17  procent van de totale kantorenvoorraad, zo blijkt uit cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving. Met geavanceerde teelttechnieken en led-belichting zou je die kantoorruimten kunnen gebruiken om er planten te telen. Het levert veel kansen voor stadslandbouw, zo blijkt uit het PPO- onderzoeksrapport ‘Stadslandbouw in kantoorpanden: optie of utopie?

Meerlagenteelt

Door gebruik te maken van de energiezuinige led-belichting is plantenteelt niet langer afhankelijk van zonlicht. Green Sense Farms in de Verenigde Staten maakt gebruik van die mogelijkheden. Het bedrijf teelt sla, boerenkool, spinazie en verschillende kruiden in torens van 8 meter hoog. De planten groeien er in tien lagen boven elkaar. 26 keer per jaar worden de gewasssen geoogst, zo is te lezen in het artikel van Food & Nutrition ‘Groenteteelt op een hoger plan: stadslandbouw 2.0’.

Voordelen

Teelt in gesloten ruimtes biedt veel voordelen. Door de toepassing van lagenteelt kun je veel meer planten op een vierkante meter telen, bovendien kun je ziekten en plagen beter onder controle houden. Er zijn daarom veel minder bestrijdingsmiddelen nodig. En het biedt de mogelijkheid planten te telen in stedelijke centra waardoor transportafstanden korter zijn.

Onderzoek

Ook in Nederland zien bedrijven veel mogelijkheden in de meerlagenteelt. Zo is in 2015 in Venlo op het voormalig Floriadeterrein ‘BrightBox’ geopend, een onderzoeks- en onderwijscentrum waar op bedrijfsmatige schaal meerlagenteelt wordt gepraktiseerd. Agro & Chemie besteedde er aandacht aan in het artikel: ‘Brightbox in Venlo: hightech superkas met internationale uitstraling”. Studenten van de HAS Hogeschool doen er onderzoek met bedrijfsleven.

(Bron foto: Silo)

Publicaties

(5)

Links

(2)