Nieuws

Stalboekje Vleeskalveren voor natuurlijke zorg

Voor melkvee, pluimvee en varkens waren ze er al: stalboekjes met handvatten om met natuurlijke middelen de gezondheid en de weerstand te bevorderen. Nu is er ook een uitgave gericht op vleeskalveren.

In het Stalboekje Vleeskalveren 2015 is een handboek voor natuurlijke diergezondheidszorg door middel van kruiden en andere natuurproducten. Het is samengesteld in opdracht van het Ministerie van Economische zaken ten behoeve van kennisverspreiding en bewustwording van mogelijkheden voor het verminderen van gebruik van antibiotica in de kalverhouderij.

Middelen en managementtips

In hoofdstuk 1 maakt de lezer kennis met natuurproducten in het algemeen en het werken daarmee. Hoofdstuk 2 gaat in op de inzet van natuurproducten voor ziektes en uiteenlopende stadia. Denk bij dat laatste aan pasgeboren, witvlees of juist rosé-kalveren. Bij aandoeningen kan gedacht worden aan milde/beginnende diarree. Ter preventie of ondersteuning kan eikenbast, tormentil of thee –producten die looistoffen bevatten- worden aangeboden. Of denk aan kruiden als knoflook en kaneel. En ook daarmee is het rijtje natuurlijke hulpmiddelen bij/tegen diarree nog niet volledig (zie per aandoening/situatie de tabel).

In het stalboekje worden per situatie/aandoening/ziekte ook managementtips gegeven, denk aan: veel stro geven, voeding optimaliseren, olie door het voer en klimaat optimaliseren bij borst- en buikvliesontsteking. Het boekje sluit af met een hoofdstuk over hygiënemaatregelen en bijlagen met onder meer de producenten/leveranciers van de middelen en een alfabetische kruidenlijst.

Natuurlijk gezond

Meer informatie over het natuurlijk gezond houden van dieren door middel van kruiden en andere natuurlijke middelen en ander management staat in het recent verschenen Groen Kennisnet-dossier Natuurlijk Gezond (zie ook het nieuwsbericht Alles over kruiden in dossier Natuurlijk gezond) of in het Wageningen UR-dossier Natuurlijk Gezond.


(Bron foto: Thinkstock)