Nieuws

Stappen naar een veiligere visserij

stuurman met reddingsvest - Denys Yelmanov via Istock
Bron foto: Denys Yelmanov, Istock (Istock licentieovereenkomst voor content)
Samenvatting
  • Onderwerp
    veiligheid, persoonlijke beschermingsmiddelen, visserij, reddingsvest, helm
  • Interessant voor
    vissers
Bekijk de bronnen
Veiligheid op het werk is belangrijk, zeker op zee waar de risico’s groot zijn en hulp ver weg is. In de afgelopen jaren zijn er verschillende stappen genomen om werken op zee en in de visserij veiliger te maken. Maar verbetering is nog altijd mogelijk. Daarom is extra aandacht voor persoonlijk beveiligingsmiddelen geen overbodige luxe.

Als visser krijgt je te maken met allerlei gevaren op de werkvloer. Het schip schommelt, het weer is veranderlijk en je werkt met complexe gevaarlijke vistuigen. In de afgelopen jaren is er meer aandacht voor veiligheid in de visserij met de ratificatie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) Work in Fishing Convention (C118) en de ontwikkeling van digitale RI&E’s (Risico Inventarisatie en Evaluatie) voor verschillende delen van de visserij sector.

Ruimte voor verbetering

Er blijft ruimte voor verbetering. Om de veiligheid aan boord te verbeteren is het van cruciaal belang dat persoonlijke beveiligingsmiddelen zoals een reddingsvest en helm correct gedragen worden. Op dit moment gebeurt dit nog vaak niet. Op de campagne site 'Veilig werken op zee’ vind je meer informatie over de verschillende manier om werk in de visserij veiliger te maken en vind je mogelijkheden om je collega’s bewuster te maken van de gevaren. Zoals deze video, die laat zien hoe Ben een ter water raking ervaart met en zonder reddingsvest.