Nieuws

Start tekenseizoen met Week van de Teek

Met de start van de lente begint het tekenseizoen. Omdat teken de ziekte van Lyme over kunnen brengen, lopen recreanten of mensen die in het groen werken risico's. Controle op teken is daarom belangrijk.

Tijdens de Week van de Teek, van 16 tot en met 22 april, vragen diverse organisaties aandacht voor de teek. Iedereen die in het groen werkt of recreërt loopt een verhoogd risico op een tekenbeet. Teken zijn kleine spinachtige beestjes die leven van bloed. Ze zitten in de buurt van bomen en struiken, in hoog gras en tussen dode bladeren.

Lyme

Teken kunnen zich vastbijten in de mensenhuid. Door een tekenbeet kun je besmet worden met de bacterie Borrelia burgdorferi die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Uit een bericht van RIVM blijkt het aantal mensen dat jaarlijks de ziekte oploopt, de laatste 20 jaar verviervoudigd is. Uit een peiling van RIVM blijkt dat in 2017 27.000 mensen de ziekte van Lyme kregen.

Je kunt tekenbeten voorkomen door beschermende kleding te dragen die geïmpregneerd is met permethrine. Kwaliteitseisen worden beschreven in norm NEN 8333. Daarnaast is het belangrijk je zelf op tekenbeten te controleren nadat je in het groen bent geweest. Haal de gevonden teken snel weg en houd je gezondheid in de gaten.

Risico's

Stigas heeft in 2017 samen met FNV Agrarisch Groen, CNV Vakmensen, de VBNE, Branchevereniging VHG en CUMELA Nederland onderzoek gedaan naar de preventie van tekenbeten onder werkgevers en werknemers. In 2009/2010 werd een vergelijkbaar onderzoek gehouden in de bos en natuur en de hoveniers- en groenvoorziening sector. Uit de eerste resultaten komt naar voren dat werknemers veel weten over de risico’s van teken, beschermende maatregelen nemen en zich ook regelmatig controleren.

Klachten

Het is nog onbekend waarom sommige mensen wel klachten houden na behandeling van de ziekte van Lyme en anderen niet, zo is te lezen in het persbericht van Week van de Teek. Het LymeProspect-onderzoek – een samenwerking van RIVM, Radboudumc, AMC en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn – zal hier meer inzicht in geven. Met de resultaten hopen de onderzoekers voorstellen te kunnen doen voor behandelingen die langdurige klachten na Lyme kunnen voorkomen of genezen.

Mensen die beginnen met een antibioticakuur tegen een rode ring of vlek of andere vorm van de ziekte van Lyme kunnen meedoen aan het onderzoek. Hun gezondheid wordt gevolgd via bloedafnames en vragenlijsten. De mensen die na een jaar nog klachten hebben worden vergeleken met de mensen die geen klachten meer hebben. Mensen kunnen zich aanmelden op www.tekenradar.nl of via hun (huis)arts.

Meer informatie over de teek vind je in het dossier 'Ziekte van Lyme'.

(Bron foto: Shutterstock)

Links

(9)