Nieuws

Starten met een agrarisch bedrijf: wat komt erbij kijken?

Kippen mailsveld
Bron foto: Christin Lola, Shutterstock
Samenvatting
  • Onderwerp
    Boer worden
  • Interessant voor
    Alle beroepsgroepen
Bekijk de bronnen
Het Newbie project heeft recent de brochure ‘ Ik word boer’ uitgebracht over het starten als boer of tuinder en wat erbij komt kijken. De brochure is speciaal gericht op wiens familie geen agrarisch bedrijf bezit.

De makkelijkste manier om aan een land- of tuinbouwbedrijf te komen, is namelijk nog steeds als er iemand boer of tuinder is in je familie. Of als je met een boer of tuinder een relatie hebt. Dan kan je opvolgen, of mee ondernemen. Heb je deze kans niet, dan kan de brochure ‘Ik word boer’ je op weg helpen om de eerste stappen te zetten. De brochure geeft voorbeelden van andere mensen die werken in de landbouw of die gestart zijn met een eigen agrarisch bedrijf. Bijvoorbeeld als medewerker, als (parttime) boer of met een eigen onderneming. Zowel voorbeelden van een bedrijfsovername als starten met een eigen, uniek bedrijf komen aan bod.

Businessplan

Wil je boer of tuinder worden, maak dan een goed businessplan. Het belangrijkste onderdeel hiervan is jouw waarde-aanbod in combinatie met de klantengroepen aan wie je het aanbod wil verkopen. Daarnaast zul je de nodige kennis eigen moeten maken. Het vak kun je het beste leren door middel van een stage of opleiding, of vrijwilligerswerk. Daarnaast kan het nuttig zijn om, afhankelijk van het bedrijfstype, managementervaring op te doen.

Netwerk

Als je niet bent opgegroeid op een agrarisch bedrijf heb je minder kans op het hebben van een netwerk in de agrarische wereld. De brochure vertelt hoe je aan een nieuw netwerk kunt komen. Onder andere agrarische opleidingen en bijeenkomsten van (nieuwe) boeren kunnen ervoor zorgen dat je nieuwe mensen ontmoet en zo een afzetmarkt creëert of een plek vind om je bedrijf op te zetten.

Biologisch boer of tuinder

Als je biologisch boer of tuinder wilt worden moet je aan bepaalde Europese beginselen, voorschriften en eisen voldoen. Je wordt hierop gecontroleerd door SKAL, het Nederlandse controleorgaan voor de biologische landbouw. Meer informatie van de Europese Unie over het starten als boer of tuinder kun je vinden op de site van de Europese Commissie over Biologisch landbouwer worden.