Nieuws

Steeds meer teelt op water

Zo'n 30 bedrijven in Nederland en België telen hun gewassen op water: bladgroenten, kruiden en snijbloemen. Die teelt is schoner. Zelfs tomaten kun je op water telen.

Kruidenteler Chris Monden in Etten-Leur teelt zo'n 2 hectare kruiden op water: basislicum, munt, bieslook en sla. Logistiek is het handig, vindt Monden, en hij ziet ook veel milieuvoordelen. Hij hoeft niet te spuiten. In Nederland en België zijn zo'n 30 telers die hun gewassen op water telen, schrijft vakblad Onder Glas in het artikel 'Bladgewassen geschikt voor waterteelt'. Die teelt op water biedt veel voordelen, schrijft het vakblad. Je werkt met een gesloten systeem, het waterverbruik is laag en je hebt nauwelijks gewasbeschermingsmiddelen nodig.

Gotensysteem

Er zijn verschillende systemen om gewassen op water te telen. In Nederland is de gotentechniek of Nutrient Film Technique (NFT) de meest toegepaste techniek. De planten staan in goten waardoor een laagje water stroomt met de voedingsstoffen. Een andere techniek is de Deep Flow Technique (DFT) waarbij de plant op drijvers staan en de wortels in een bassin hangen.

Kennisontwikkeling

Binnen het onderzoeksproject Teelt de grond uit worden diverse proeven gedaan om de teelt op water te optimaliseren. Zo doet Wageningen Plant Research onderzoek naar de teelt van sla op water met led-belichting en de teelt van chrysanten op water. Die kennisontwikkeling is nodig om de teelt te verbeteren.

Het aantal telers dat overstapt op de teelt op water neemt langzaam toe. Het feit dat telers hun investeringen niet makkelijk terugverdienen weerhoudt hen. Dat is in de Verenigde Staten anders, schrijft het vakblad. Daar betalen consumenten meer voor een op water geteelde krop sla want die is schoner en veiliger dan sla uit de grond.

Meerproductie

Toch zijn de telers die overgestapt zijn, in het vakbladartikel zeer te spreken over het nieuwe systeem. Slateler Leonard Boer in Ridderkerk bijvoorbeeld teelt 2,5 ha naar alle tevredenheid. En chrysantentelers Jan Kreling en Peter van de Werken in Burchem realiseerden een meerproductie van 20% in vergelijking met teelt in de grond.

Meer informatie over telen op water vind je in het dossier 'Het nieuwe telen' van Groen Kennisnet.

(Bron foto: Thinkstock)

Links

(3)