Nieuws

Steeds meer vleesvervangers

Kunstvlees gaat in de toekomst een wezenlijk onderdeel van ons voedsel uitmaken. Over tien jaar zal een groot gedeelte van de consument plantaardig of gekweekt vlees eten. Veel varkenshouders staan er niet bij stil dat dit grote veranderingen voor de sector in zal houden.

De Nederlandse consument eet steeds vaker vleesvervangers. Nu gaat dat vaak nog om producten die op vlees lijken, maar gemaakt zijn van plantaardige eiwitten. De verwachting is dat er in de toekomst ook meer IVM-kweekvlees (In Vitro Meat) komt, schrijft vakblad Pig Busines in het artikel 'Kunstvlees wezenlijk onderdeel van toekomst'.

Wouter de Heij, directeur van TOP BV, een bedrijf voor voedselinnovatie, schat dat nu al zo'n 40% van de consumenten een of twee keer in de week vleesvervangers eet vanwege verschillende motieven: vanwege dierenwelzijn, milieu of gezondheid. De Heij denkt dat over tien jaar een groot gedeelte van de consument plantaardig of gekweekt vlees zal eten.

Kweekvlees

De ontwikkeling van kweekvlees gaat hard. In 2013 werd een eerste hamburger gepresenteerd die gemaakt was van kweekvlees. De kosten voor die ene hamburger bedroegen toen zo'n 300.000 euro. Inmiddels is het al mogelijk voor 11 euro zo'n hamburger te produceren. En het vakblad meldt dat in Amerika zo een smakelijke gehaktbal is geproduceerd die nu nog 40.000 dollar kost, maar over een paar jaar voor 1 dollar te koop zal zijn.

En ook de plantaardige vleesvervangers gaan steeds meer op vlees lijken. In het project Plant Meat Matters wil Wageningen University & Research met diverse bedrijven over vier jaar levensechte biefstukjes en varkenslapjes op basis van plantaardige eiwitbronnen op de markt brengen.

Varkenshouderij

De veehouderijsector lijkt tot nu toe zijn schouders op de halen over deze ontwikkeling, schrijft het vakblad. Zo wordt er gezegd dat vleesvervangers nog niet kunnen concurreren met vlees op smaak, textuur, kleur, uiterlijk en prijs. En de milieuwinst zou ook minder zijn. Maar de ontwikkelingen gaan snel. De Heij vindt dat de varkenshouderij visie mist.

De Heij denkt dat de bedrijven uit de varkenshouderij een rol moet gaan spelen in die ontwikkeling door een productielijn voor kunstvleesproducten op te zetten. De varkenshouderij moet zich realiseren dat ze geen voedsel produceren, maar grondstoffen voor voedsel. Ze zijn leveranciers van eiwitbronnen. Ze zullen zich moeten herpositioneren in de ontwikkeling die gaande is.

(Bron foto: Pixabay )