Steeds vaker osteochondrose bij varkens
Osteochondrose is een gewrichtsaandoening die ontstaat wanneer tijdens de groei de botopbouw uit kraakbeen wordt verstoord. Als varkens te hard groeien, kan de aanleg van kleine bloedvaten achterblijven. Daardoor komt er te weinig bloed bij het kraakbeen om bot te vormen. Er ontstaan zo defecten aan gewrichten.
Hard groeien
Je kunt het herkennen aan een typische stand van de voorpoten: een beetje naar binnen gedraaid met een rare verdikking bij de gewrichten. Biggen staan soms met een kromme rug. En omdat ze veel liggen, krijg je andere problemen zoals vochtophoping onder de huid. Osteochondrose komt niet alleen bij varkens voor. Je ziet het ook bij mensen, honden of paarden die in hun jeugd hard groeien.
Rassen
Een veel voorkomende oorzaak van osteochondrose is een streptococceninfectie, schrijft vakblad Pig Business. Dierenarts Jack Segers stelt in het artikel 'Osteochondrose verdient aandacht' dat de aandoening bij varkens steeds vaker voorkomt, vooral bij snelgroeiende vleesrijke rassen. Ook andere experts in het artikel beamen dat osteochondrose vaker voorkomt. Dierenarts Loes Kateman denkt dat genetica een rol speelt. Rassen die gefokt zijn op snelle groei zijn vatbaarder. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) merkt dat er veel vragen zijn over de aandoening.
Weerstand
Van alle dode vleesvarkens die worden ingezonden bij GD, heeft rond de 10 % kreupelheid of bewegingsproblemen. Die kreupelheid kan verschillende oorzaken hebben. Uit analyses blijkt dat die kreupelheid wordt veroorzaakt door hersenvliesontsteking door Streptococcus suis (48 %), hersenvliesontsteking door andere veroorzakers (16 %), gewrichtsontstekingen door diverse oorzaken (21 %) of osteochondrose (10 %).
Varkens kunnen wel genezen van osteochondrose. Belangrijk is dat dieren voldoende weerstand hebben, meent Kateman. Door antibioticareductie kunnen gewrichtsontstekingen door een streptococ of Mycoplama hyorhinis de kop opsteken. 'De sleutel ligt bij de afweer van de big', zegt Kateman.
Je kunt met voeding sturen op het tegengaan van osteochondrose. Varkens moeten voer krijgen met een goede calcium-fosforverhouding. En de vitamines A en D zijn ook van belang.
(Bron Fotowedstrijd Groen Kennisnet, foto Hennie Klaassen)