Nieuws

Sterke botten en schone vaten met vitamine D en K

Vitamines D en K spelen een rol in de calciumhuishouding en zorgen voor botgezondheid. Nieuw is dat beide vitamines samen elkaars werking kunnen versterken en zo leiden tot sterkere botten en een betere gezondheid van hart- en bloedvaten.

Een combinatie van vitamine D en K goed is voor de botgezondheid en voor vaatgezondheid, zo blijkt uit een overzichtsartikel in Voedingsmagazine. Dat beide vitamines belangrijk zijn voor groei en behoud van stevige botten was als wel langer bekend. Nieuw is dat de vitamines elkaars werking ook versterken.

Vitamine D

Vitamine D heb je nodig om calcium in het lichaam op te nemen. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Vitamine D zit in vette vis en in mindere mate in vlees eieren en paddenstoelen. Je lichaam kan met hulp van zonlicht ook vitamine D aanmaken. En daarnaast zijn er veel levensmiddelen waaraan vitamine D is toegevoegd.

Vitamine K

Vitamine K speelt ook een rol bij de calciumhuishouding. Het is een vitamine dat nodig is voor bloedstolling. En er zijn steeds meer aanwijzingen dat dit vitamine ook een rol speelt bij de aanmaak van botten en invloed heeft op de vaatgezondheid. Van vitamine K zijn er twee vormen: vitamine K1 en vitamine K2. Vitamine K1 zit in groente en gefermenteerde zuivelproducten en in mindere mate in plantaardige oliën, fruit, zuivel en brood. Vitamine K2 komt voor in vlees, kaas en eieren. De meeste vitamine K2 wordt aangemaakt door bacteriën in de dikke darm.

Botversterking

Uit het artikel blijkt dat beide vitamines elkaars werking beïnvloeden. Vitamine D is nodig voor de aanmaak van vitamine K-afhankelijke eiwitten die weer nodig zijn voor de bot- en vaatgezondheid. Vul je je dieet met vitamine D aan, maar krijg je onvoldoende vitamine K binnen, dan zal het gezondheidseffect niet zo sterk zijn. Zo blijkt uit onderzoek dat het botversterkend effect van een aanvulling van beide vitamines samen groter is dan het effect van vitamine D- of vitamine K-suppletie apart. Er zijn sterke aanwijzingen dat vitamine D-suppletie gecombineerd met vitamine K kan bijdragen aan het behoud van botgezondheid bij oudere vrouwen, zo meldt het artikel.

Bloedvaten

De gezondheid van hart- en bloedvaten krijgt ook steeds meer aandacht van onderzoekers. Uit enkele studies bij blijkt dat een optimale spiegel van zowel vitamine D als K zorgt voor een betere elasticiteit van de vaten. Deze combinatie van beide vitamines zou kunnen bijdragen aan de gezondheid van hart- en bloedvaten.

(Bron foto: Shutterstock)