Nieuws

Sterke groei biologische bestrijding in glastuinbouw

Zijkant kas - Tessa Jacobs
Bron foto: Tessa Jacobs
Samenvatting
  • Onderwerp
    biologische bestrijding
  • Interessant voor
    glastuinbouwers
Bekijk de bronnen
Nederlandse glastuinders gebruiken steeds vaker biologische bestrijdingsmethoden tegen plaaginsecten, waarbij natuurlijke vijanden van de insecten worden ingezet. In 2020 lag het aandeel biologische bestrijding bij negen belangrijke gewassen op 95% van het areaal. In 2012 was dit nog 78%.

Dit alles blijkt uit een onderzoek dat CBS uitvoerde onder 1315 glastuinbouwbedrijven. Het CBS onderzocht de biologische bestrijding bij de teelt van tomaten, paprika’s, komkommers, rozen, aardbeien, gerbera’s, chrysanten en potplanten (zowel blad als bloei).  

Helma Verberkt is directeur van Artemis, de belangenvereniging van producenten en distributeurs van onder andere biologische bestrijders. Zij is verheugd in het Vakblad Onder Glas: “Hiermee zien wij duidelijk de positieve stappen die de glastuinbouw de afgelopen jaren heeft gezet in het verduurzamen van de gewasbescherming. Nederland is en blijft koploper op het gebied van biologische gewasbescherming”. 

Volledig biologische bestrijding: tomaat, paprika en komkommer 

Bij de glasteelt van komkommers, paprika’s en tomaten is de bestrijding van plaaginsecten en spintmijten zelfs volledig biologisch. Ook andere gewassen scoren hoog. Zo vindt bij de aardbeienteelt onder glas op 98% van het areaal biologische bestrijding plaats, in 2016 was dit nog 58%.  

Bij de teelt van rozen, gerbera’s en chrysanten vindt ook op meer dan 90% van het geteelde oppervlak biologische bestrijding plaats. Alleen bij de teelt van potplanten, zowel voor bloei als blad, blijft de biologische bestrijding wat achter, met respectievelijk 75% en 81%. 

Chrysanten onder gaas  

Een aanvulling op biologische bestrijding is het gebruik van insectengaas. Chrysantenteler LinFlowers uit Zuilichem was een van de eersten die een kas bouwde met insectengaas dat vooral wantsen, rupsen(motten) en de mineervlieg buiten de deur moet houden. Bovendien zorgt het gaas ervoor dat het laatste beetje chemische bestrijding in de winter niet meer nodig is, vertelt David van Tuijl van LinFlowers.  

Hij is duidelijk in Vakblad Onder Glas: “We doen het maar om één ding: proberen de biologische bestrijding beter te krijgen. Het is een demo. Het kost geld en het kost licht. Daar staan wel lagere kosten voor bestrijding tegenover. En het geeft je als ondernemer rust.”  

Geleidelijk gaan meer chrysantentelers insectengaas gebruiken. “Het gebeurt nog niet echt massaal, de meesten wachten toch af wat onze ervaring zal zijn”, stelt Van Tuijl.