Nieuws

Stille transporters voor groenvoorzieners

Elektrische transporters bieden veel voordelen boven transporters met een brandstofmotor. Groenvoorzieners gebruiken deze kleine voertuigen voor het transport van spullen als gereedschap of plantmateriaal. Steeds vaker zijn er transporters met een elektromotor.

In het werk van groenvoorzieners worden steeds vaker machines en gereedschappen gebruikt met een accu in plaats van een brandstofmotor, zoals bladblazers of zagen met een elektromotor. Nu accu's een steeds beter vermogen hebben, zijn er meer mogelijkheden. En machines met een elektromotor hebben voordelen: ze zijn schoon en stil. In het artikel 'Stil werk verzetten', bespreekt vakblad Tuin en Park Techniek een aantal transporters met een elektromotor.

Vermogen

De elektrische transporters zijn een wonder van rust, aldus het vakblad. Groenvoorzieners gebruiken die transporters vooral voor het vervoer van spullen over kortere afstanden. Van een aantal van de besproken transporters is de maximumsnelheid niet zo hoog, soms niet meer dan 25 kilometer. Maar als je zo'n transporter alleen binnen de bebouwde kom gebruikt, is dat geen bezwaar. Sommige transporters hebben een hogere maximum snelheid: tot 40 of 55 km per uur. Die kun je ook in het buitengebied gebruiken.

Dankzij de elektromotor zijn de transporters stil en schoon. Je hebt geen uitlaatgassen. Maar er zijn meer voordelen. Het gewicht van een transporter is niet zo hoog: je zakt dus niet zo snel weg in drassige grond. En omdat de elektrische motor vanuit stilstand direct een maximum vermogen kan leveren, is de trekkracht groot.

Technische gegevens

In het artikel worden drie verschillende elektrische transporters vergeleken. De accu's leveren in alle gevallen - wanneer ze volledig zijn opgeladen - voldoende vermogen voor een normale werkdag. In een tabel vind je overzichten van technische gegevens kengetallen: maten, vermogen, accu's en prijzen.

(Bron foto: Ra Boe / Wikipedia [CC BY-SA 3.0 de or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons)