Nieuws

Stress van de Herder, in film en debat

De film neemt de kijker mee in een schitterende omgeving van de Drentse heide met meertjes en graslanden. Emotie, passie en spanning van de herder en de dieren is het speerpunt in deze film. De herder neemt de kijker mee in de werkzaamheden die hij allemaal moet verrichten om de natuur en de kudde gezond te houden. Dit moeilijke proces komt in schril contrast te staan met het in eerste instantie jaloersmakende beroep van herder.

‘In het Drents-Friese Wold lopen tientallen dieren rond die de beheerders inzetten bij het begrazen van natuurterreinen. Het Drents heideschaap vreet takjes van struikheide en houdt deze struiken kort. Ook eten ze gras en jonge boompjes. Over de heide van het Doldersummer- en Wapserveld graast een kudde onder leiding van schaapherder Catrinus Homan. Hij stuurt de schapen naar die plekken waar de schapen het meest nodig zijn. Hierdoor krijgen heideplanten weer ruimte.
 De schapen zijn van het Schoonebeker ras. Dat zijn vrij grote, ongehoornde schapen die vanouds al op het Doldersummerveld liepen. Schoonebekers zijn zeldzame dieren die we in Drenthe als ras in stand houden. De schapen helpen weer een handje bij het beheer van de heide in het Drents-Friese Wold, geheel in stijl met vroeger. Tot halverwege de vorige eeuw liepen overal in Drenthe en aangrenzend Friesland schaapskudden op de heide.

Op de boerderij met een prachtige grote schaapskooi, waar meer dan 500 schapen in overnachten, worden we vriendelijk begroet door donkerbruine en zwarte ‘Working Kelpies’ die niet kunnen wachten om aan het werk te gaan. Vol passie werkt de herder met zijn schapen, honden en Schotse Hooglanders aan natuurbeheer. In onze gedachten worden we een beetje jaloers op de herder. Wat een prachtig leven heeft die man, maar al snel wordt duidelijk dat stress de herder belaagd. ‘

Op 4 februari is de film, gemaakt door Henk Dokter, in première gegaan in Drenthe, waar ook herder Catrinus Homan met zijn kudde hoedt. Op 16 februari werd de film een tweede maal vertoond, specifiek voor het Gilde van Traditionele Schaapherders en haar netwerk. Naar verwachting wordt de film nog vertoond voor een drietal andere bij de schaapherders betrokken gezelschappen. Na elke vertoning van de film volgt een debat, en ook deze worden opgenomen. In mei zal de film op tv vertoond worden, en komen zowel film als de opgenomen debatten op een website voor iedereen zichtbaar.

(Bron foto: Film De stress van de herder)

Publicaties