Nieuws

Strigolacton, een nieuw plantenhormoon

Strigolacton is een stof die - net als het plantenhormoon auxine - de uitloop van zijknoppen en zijscheuten remt. Dit nieuwe plantenhormoon zou je in kunnen zetten voor beïnvloeding van plantengroei.

Plantenhormonen - stoffen die door de plant geproduceerd worden - beïnvloeden de groei van planten: ze zorgen voor rijping of remmen juist de veroudering. Ze stimuleren lengtegroei of remmen die juist de groei. Er zijn vijf bekende plantenhormonen. Ongeveer tien jaar geleden werd van de stof strigolacton ontdekt dat die ook fungeert als plantenhormoon. De stof onderdrukt de uitloop van zijknoppen en zijscheuten, net als auxine.

Plantenhormoon

Strigolactonen waren al wel langer bekend, meldt vakblad Onder Glas in een artikel in 2009. Planten scheiden die stoffen uit om zo nuttige schimmels als mycorrhiza's aan te trekken en de symbiose te reguleren. Maar ook parasitaire planten reageren op die stof. Uit onderzoek - zo is te lezen in het vakblad - blijkt dat de stoffen ook vertakking in de plant kunnen onderdrukken. De stof werkt mogelijk samen met het plantenhormoon auxine. De stoffen spelen een rol bij nutriëntenopname en zijn betrokken bij de wortelarchitectuur, secundaire groei en de uitgroei van zijscheuten. Strigolactonen worden nu erkend als een nieuwe klasse van plantenhormonen.

Vertakking

Bij vertakking en uitloop van zijknoppen spelen twee hormonen een belangrijke rol. Auxine remt de uitloop van zijknoppen; cytokinine bevordert de uitloop. Strigolacton heeft een zelfde invloed op zijknoppen als auxine. Vlaamse onderzoekers hebben proeven uitgevoerd om uit te zoeken hoe je strigolacton in kunt zetten als groeiregulator, zo blijkt uit het artikel 'Strigolacton: jong plantenhormoon met toekomst!' Wat is de rol bij de vorming van uitlopers in aardappelen bijvoorbeeld? Kun je met andere stoffen de vorming van strigolactonen verhinderen en zo de uitgroei van zijknoppen bevorderen? Of kun je met synthetische strigolactonen de vertakking bij chrysant onderdrukken?

(Bron foto: Shutterstock)

Links

(2)