Nieuws

Studenten in Friesland maken een Honey Highway

Studenten van Van Hall Larenstein en Nordwin gaan ervoor zorgen dat Rijksweg N32 in Friesland, ter hoogte van Wirdum, een bloemenberm gaat worden. Volgend jaar zal zo de eerste Honey Highway van Friesland ontstaan met een oppervlak van 10.000 vierkante meter. Het initiatief komt voort uit een samenwerking tussen de onderwijsinstellingen, Rijkswaterstaat, de Elfwegentocht en de stichting Honey Highway.

Met de Honey Highway levert de berm nectar en stuifmeel voor bijen, hommels, vlinders en andere insecten. Het project vergroot zo de biodiversiteit en dat is goed voor een duurzame samenleving.

Honey Highways belangrijk voor onze voeding

Stichting Honey Highway is een initiatief van biologisch-dynamisch imker Deborah Post. Volgens haar is er veel groen in Nederland, maar zijn er te weinig bloemen. Hierdoor ontstaat een massale bijensterfte in Nederland, waar Post iets aan wil doen.

Bijen zijn heel belangrijk voor onze voeding, ze staan aan het begin van onze voedselketen. Bestuiving door insecten, waaronder bijen, is namelijk nodig voor meer dan 75 procent van alle voedingsgewassen. Honey Highway wil het probleem oplossen door bermen van Rijkswegen en Provinciale wegen en dijken in te zaaien met bloemenzaad met 44 soorten zodat een blijvend paradijs voor bijen wordt gecreëerd.

In onder andere Utrecht en Delfland zijn er al succesvolle Honey Highways aangelegd.

Onderzoek

De studenten van Nordwin en Van Hall hebben onderzoek verricht naar bodem en streekeigen wilde bloemensoorten voor bijen en advies gegeven voor de grondbewerkingen.

Rijkswaterstaat stelt de grond beschikbaar en maakt dit in orde.

“Hiermee vergroten we de biodiversiteit en zorgen we zo voor een duurzamere samenleving”, aldus Jan Jozeph Dalstra van Rijkswaterstaat. Deborah:  “Met Honey Highway levert de berm nectar en stuifmeel van streekeigen bloemen en dat is voedsel voor de inheemse wilde bijen, Nederlandse honingbijen, maar ook hommels, vlinders en andere insecten.”

(Bron foto: FloraNieuws.com)