Nieuws

Studenten krijgen beurs voor algenonderzoek

De Wageningse biotechnologiestudenten Boudewijn Brandt en Stefano Canziani krijgen 18 duizend euro van de Top Sector Chemistry Student Competition.

Het zelfverklaarde Team Luteïne 2.0 gaat hiermee onderzoek doen naar de extractie van de stof luteïne uit algen. De beurs werd uitgereikt door NWO-Chemische Wetenschappen en de Topsector Chemie. Het geld is bedoeld voor een onderzoeksstage in mei en juni 2016. Naast Team Luteine 2.0 hebben drie andere studententeams dezelfde beurs gekregen. Het team met de meest veelbelovende resultaten ontvangt een prijs tijdens de scheikundeconferentie CHAINS in december. Wat de winnaars krijgen, is nog onbekend.
Het team met de meest veelbelovende resultaten ontvangt een prijs tijdens de scheikundeconferentie CHAINS.
Het onderzoek van Brandt en Canziani richt zich op luteïne. Dit antioxidant helpt oogweefsel te beschermen. Een tekort aan luteïne kan leiden tot afname van gezichtsscherpte, wat vooral bij ouderen voorkomt.
Momenteel wordt luteïne uit goudsbloemen gewonnen door een chemisch proces met hexaan. De hoeveelheid vrije luteïne in goudsbloemen is echter kleiner dan in microalgen. Met de beurs gaan Brandt en Canziani een nieuwe methode testen om luteïne uit microalgen te winnen. Ze doen dit in samenwerking met de Wageningse start-up Algreen BV, die eetbare algen teelt.

Links

(1)