Nieuws

Studenten Nordwin College genomineerd voor LC-awards

Studenten van Nordwin College in Leeuwarden hebben 3 projecten uitgevoerd, welke door de Leeuwarder Courant zijn genomineerd voor de LC-awards.

In de regio

De studenten hebben in de regio projecten uitgevoerd over huisdieren in verzorgingshuizen, de mogelijkheden van zonnepanelen en de aanleg van een fruitpluktuin in een Leeuwarder stadswijk. Alle projecten komen in aanmerking voor een prijs van de Leeuwarder Courant: de LC-awards.

Beestenboel in verzorgingshuis

Veel ouderen hadden vroeger altijd een huisdier om zich heen, maar moeten die missen in het verzorgingshuis. Studenten van het Nordwin College brachten de dieren weer terug in hun leven.

Honden, een lammetje, een Vlaamse reus en zelfs een paard. Femke Wieringa, Amarins de Jong, Cynthia Valkema Jelinda Jacobi en Janneke van der Velde namen iedere week een viervoeter mee naar het verzorgingshuis Friesma State in Grou.

Het vijftal volgt de opleiding Zorg en Leefomgeving aan het Nordwin College in Leeuwarden. De meiden hebben allemaal affiniteit met mensen en met dieren en wilden dat graag combineren in één project.

In het kader van regioleren zochten ze zelf een opdrachtgever en zo werd het project Beestenboel geboren.

Iedere week vertrokken de meiden richting Friesmastate vergezeld van een dier. Jelinda nam zelfs een keer haar paard Joep mee. De studentes gingen samen met de ouderen de honden uitlaten of gingen met een dier langs voor een knuffelsessie op hun kamer. Soms voor een uur, soms was vijf minuten genoeg.

De bewoners hoeven het contact na afloop van het project niet te missen. De studentes hebben het project een vervolg gegeven. Door het plaatsen van oproepjes zijn vrijwilligers gezocht. Inmiddels zijn er vier vrijwilligers gevonden die nu elke week met hun huisdieren bij het verzorgingshuis langs blijven gaan. ,,Het project gaf ons ontzettend veel voldoening”, aldus Cynthia. Het is mooi om te zien hoe je mensen met zoiets kleins zo ontzettend blij kunt maken.

Bron: Leeuwarder Courant, Truusje Rauwerda.Duurzaam succes

Mark Wierstra, Annold Sloot en René de Vries, alle drie studenten bij MBO Life Sciences in Leeuwarden, hadden niet verwacht dat hun duurzaamheidsproject zo succesvol zou zijn. Toch hebben diverse energiecoöperaties in Nederland inmiddels belangstelling getoond. Met dit project wonnen ze de Nordwin Award 2015.

De drie studenten hebben wat afgelopen in de beginfase van hun project Duurzaamheid Akkrum-Nes. In Akkrum hebben ze alle huizen bekeken. Het doel: Bepalen welke woningen geschikt zijn voor zonnepanelen. Dit deden ze in opdracht van de plaatselijke energiecoöperatie Duurzaam Akkrum-Nes (DAN).

Ze liepen bij hun inventarisatie al snel tegen het probleem aan dat ze alleen de voorkant van de woningen konden bekijken. Mark: ,,Dat terwijl de achterkant van de woning vaak op het zuiden ligt.  We konden daardoor niet zien of er obstructies waren zoals bomen of een dakkapel”. De studenten namen daarop contact op met CycloMedia. Daar kregen ze kaarten, vergelijkbaar met Google Maps, die het mogelijk maakten om alle daken te bekijken en op te meten vanachter de computer.

Aan de hand van een checklist noteerden ze vervolgens de eigenschappen van het dak zoals hellingshoek en de omvang. In Excel ontwikkelden ze een formule die vervolgens met één muisklik laat zien hoeveel zonnepanelen op het dak geplaatst kunnen worden en wat het rendement is.

Het resultaat plaatsten ze op de daarvoor ontworpen website. Hierop kunnen de inwoners van Akkrum hun adres invullen en zien hoeveel panelen op hun dak passen en wat hun dat aan energie op kan leveren. Het aantal hits op de site is ondertussen de miljoen gepasseerd.

Voor Annold, Mark en René is het project nu afgelopen. Maar ze vinden het prachtig dat hun project op andere plaatsen doorgaat. Tuin vol bessen voor Heegterp

Studenten van MBO 1-2 van het Nordwin College legden op een braakliggend terrein in de Leeuwarder wijk Heegterp een tuin vol fruit aan voor de bewoners.

Karel Delfstra en Fernando Drooch , leerlingen van het Nordwin college en hun docent Geert Louwes kijken uit over de pluktuin. ,,Eigenlijk zou je dit over een jaar moeten zien”, zegt Louwes. ,,Dan ziet het er prachtig uit”. De tuin is aangeplant door de klas van Delfstra en Drooch. Maar het project is hun trots. Zij waren er bij toen loonbedrijf Frankena het grondwerk deed. Ze zijn uren aan het werk geweest met 20 kuub aan hout en takken en een versnipperaar om de paden aan te leggen met houtsnippers. Ze spanden de draden waarlangs straks de frambozen en bramen omhoog moeten groeien. 

Mensen uit de buurt kunnen hier straks fruit plukken, vertelt Delfstra over de reden van de aanleg van de tuin. Het is een mooie manier om contact met elkaar te leggen. Zwarte bessen, kruisbessen, groen en blauwe druiven, drie soorten bramen, frambozen en bosbessen. Langs de randen zijn rozebottels geplant. Leerlingen voeding gaan laten zien wat je met al dat fruit kan doen en we geven ook een cursus snoeien aan de bewoners die dat leuk vinden.

De tuin leeft al een beetje in de wijk, merkten de jongens toen ze bezig waren. ,,Dan vroegen ze waar we mee bezig waren”. De studenten denken dat het enthousiasme toeneemt als het straks helemaal af is. Hun project deed mee aan de Nordwin Awards en won daarmee een tweede prijs.

Bron: Leeuwarder Courant, Wilbert Elting


(Bron foto: Nordwin College)