Nieuws

Studenten ontwikkelen cursusmateriaal C2C en Biobased Economy

Twee vierdejaars studenten van de HAS Hogeschool Den Bosch zijn bezig met de ontwikkeling van nieuw cursusmateriaal over duurzaamheid, Cradle 2 Cradle en Biobased Economy.

Het cursusmateriaal wordt ontwikkeld in het kader van het KIGO project 'C2C in het (groene) onderwijs en zal worden gebruikt door toekomstige eerste en tweedejaars studenten van de opleidingen Toegepaste Biologie en Bedrijfskunde aan de HAS Hogeschool Venlo. Daarnaast zijn zes eerstejaars studenten van de Stoas Hogeschool bezig met het ontwikkelen van nieuw cursusmateriaal over Cradle 2 Cradle voor het VMBO. Dit cursusmateriaal zal gebruikt worden in de Greenport regio Venlo.

Themadagen

Het nieuwe HBO cursusmateriaal zal uiteindelijk leiden tot twee themadagen waarin de studenten bewust worden gemaakt van de problemen in de hedendaagse consumptie maatschappij. Het doel van deze themadagen is een attitude verandering van de studenten, waardoor zij het normaal gaan vinden om duurzamer te denken en handelen. Studenten zullen verschillende casussen behandelen die worden ontwikkeld in samenwerking met lokale duurzame bedrijven. Zo krijgen alle eerstejaars (zowel Toegepaste Biologie als Bedrijfskunde) studenten een casus over afval. Tweedejaars studenten van de opleiding Toegepaste Biologie kunnen kiezen uit drie verschillende casussen (plant, dier of voeding) en tweedejaars studenten Bedrijfskunde krijgen een casus waarbij de economische aspecten van duurzaamheid, Cradle 2 Cradle en Biobased Economy zullen worden behandeld. Het nieuwe VMBO cursusmateriaal zal bestaan uit een informatiekaart over Cradle 2 Cradle en een lesprogramma dat aansluit bij de gekozen studierichting (techniek, dier, paard, vee, food of natuur & leefomgeving).

Samenwerking lokale bedrijven

Om het HBO cursusmateriaal zo actueel mogelijk te maken is er bij iedere casus een duurzaam bedrijf uit de omgeving van Venlo betrokken. Op deze manier kunnen studenten met hun eigen ogen zien hoe duurzame bedrijfsvoering of duurzame productie voordeel voor een bedrijf kan opleveren. Daarnaast zullen de studenten een advies uitbrengen over ieder bezocht bedrijf waarin zij aangeven hoe het bedrijf op een nog duurzamere manier kan produceren.

De ontwikkeling van dit HBO cursusmateriaal is momenteel in volle gang. Wilt u graag op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen? Dat kan! Marleen de Jong en Helen Snaas zullen iedere twee weken een bericht plaatsen over de voortgang van hun afstudeeronderzoek. Ook zullen zij, namens de Stoas studenten, berichten plaatsen over de voortgang van het nieuwe VMBO cursusmateriaal.

Uiteraard zijn zij ook bereikbaar voor vragen of suggesties.

Foto: HAS