Nieuws

Suikerbelasting alleen is niet niet genoeg tegen overgewicht

Nederlanders worden steeds zwaarder. Ruim de helft van de volwassen was in 2015 te zwaar. Om gewichtstoename tegen te gaan zou je de suikerconsumptie kunnen beperken door een suikerbelasting in te voeren. Maar dat is niet voldoende. Je moet meer doen.

Volgens het CBS was in 2015 ruim te helft van de Nederlanders te zwaar, terwijl vijftien jaar eerde - in 2000 - dat nog voor 44% gold. Nederlanders worden zwaarder. Opvallend is dat in de leeftijdscategorie van 4 tot 20 jaar het percentage meisjes dat te dik is afneemt (van 12,2 naar 11,5%) terwijl het bij jongens juist toeneemt (van 10,5% naar 12,7%). Sommigen hebben op jeugdige leeftijd al ernstig overgewicht. In 2015 was dat bij 2,9% van de meisjes en 2,7% van de jongens het geval.

Suikerbelasting

Overgewicht is hardnekkig, schrijft Food & Nutrition. Wil je het aanpakken, dan moeten producenten en verkopers van voeding én de overheid hiervoor gezamenlijk hun verantwoordelijkheid nemen. Sommigen zien wat in een suikerbelasting om de consumptie van suiker af te remmen, maar de vraag is of dat werkt. In het artikel  'Suikerbelasting alleen helpt niet tegen overgewicht' maakt Léon Jansen dat je meer moet doen.

Hij verwijst naar Mexico waar een suikerbelasting op gezoete dranken is ingevoerd. Daar daalde de consumptie van suikerhoudende dranken met niet meer dan 6 tot 12%. In Maryland - waar de invoering gecombineerd werd met een intensieve campagne, daalde de consumptie met 20%. Maar wat de effecten zijn op het gewicht van consumenten, was niet duidelijk.

Educatie

Daarnaast zijn er ook praktische bezwaren aan de invoering van een suikerbelasting. Suiker zit in veel producten, ook in producten die tot de schijf van vijf behoren zoals brood en melk. Het zou betekenen dat je die producten ook duurder maakt. Daarnaast kan het suikergehalte van producten wisselen. Je zou daarom een suikerbelasting kunnen beperken tot producten die je kunt linken aan gewichtstoename zoals frisdranken.

Wil je effect bereiken, dan zul je wel meer moeten doen: Je moet het koppelen aan educatieve activiteiten en een gezond voedingsaanbod op scholen, aldus Jansen. Of je zet lokale promotiecampagnes op voor gezondere voeding in samenwerking met scholen en sportclubs.

(Bron foto: Pixabay)