Sushi beneden de maat
Twintig All-you-can-eat sushi restaurants zijn door De Consumentenbond getest op kwaliteit en veiligheid. Producten werden in een laboratorium onderzocht en door een panel van acht kenners geproefd. In het filmpje 'All You Can Eat Sushi - Smaaktest' worden de uitkomsten gepresenteerd.
Bedorven
Van alle geteste restaurants werden sushi met tonijn, zalm, ei en avocado/surimi afgenomen. Uit de laboratoriumtests bleek dat de hygiëne te wensen overlaat. Soms was de sushi zelfs bedorven. Daarnaast verschilt de grootte van de porties. Waar het ene restaurant twee gram zalm serveerde, kreeg men bij een ander vijf gram.
Doorsnee
Ook het smaakpanel was niet altijd te spreken. Zij wisten niet van welk restaurant de sushi was, maar kwamen er al snel achter dat het niet superdeluxe was. Zo was volgens een tester van Japanse komaf de rijst niet altijd goed, terwijl dat volgens haar toch het belangrijkste ingrediënt van alles is.
‘Dit was echt Hollandse doorsnee’, concludeerde een andere tester. De reden daarvoor is volgens hem dat All-you-can-eat sushi restaurants vaak gerund worden door Chinezen of Nederlanders. ‘Als je echt een goede sushi wilt eten, ga dan naar een Japanner’, luidt zijn advies.
Vis
Dagblad De Gelderlander besteedt in twee artikelen ook aandacht aan sushi. In het artikel ‘'Onbeperkte' sushi blijkt bron van bacteriën’ wordt geschreven dat tweederde van de sushi uit de test van De Consumentenbond onder de maat bleek en dat slechts twee van de restaurants een voldoende haalden, namelijk een 5,9. In het artikel ‘Bacteriën in sushi: waar moet je op letten?’ staat onder andere een tip van De Consumentenbond om, als je vis ruikt, dan ergens anders te gaan eten. ‘Verse vis hoor je namelijk niet te ruiken. Vis moet koel bewaard worden: als het onnodig lange tijd buiten de koeling ligt, is dat niet goed.’
Foto: Pixabay